Obeti visoke rasti trga pametnih domov, v Sloveniji še v povojih

Globalni trg naprav za pametne domove bo po sedanji vrednosti 15 milijard dolarjev do leta 2030 dosegel vrednost 400 milijard dolarjev, ocenjuje svetovalno podjetje A.T. Kearney. Evropski trg je drugi največji z obetom rasti do več kot 100 milijard evrov. V Sloveniji se sicer čedalje več govori o pametnih domovih, a je ta trg še v povojih.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Rast tega trga na svetovni ravni bo pospeševalo povpraševanje po napravah za pametne domove v Severni Ameriki, Zahodni Evropi in Aziji, A.T. Kearney napoveduje v ta teden objavljeni študiji "Spopad za pametno hišo: odprt za vse".

Kot so sporočili, so med naprave za pameten dom vključili vse naprave, ki imajo vsaj eno izmed naslednjih lastnosti: zaznavanje podatkov, internetna povezljivost, podatkovna analitika oz. umetna inteligenca ter zmožnost daljinskega upravljanja in spremljanja.

"Medtem ko je trg pametnih telefonov že dosegel svoj vrhunec in zanj ne pričakujemo več občutne rasti, postaja trg naprav za pameten dom naslednji obetaven trg. Ključen dejavnik za doseganje rasti na tem trgu je veliko število gospodinjstev z visokimi prihodki in povezljivostjo podatkov. Z razvojem vzhodnoevropskih trgov se pričakuje, da bo povpraševanje po napravah za pametne domove naraslo tudi na teh trgih," je zapisal podpredsednik v A.T. Kearney Marko Derča.

Rast pospešujejo premiki na področju povezanosti in inteligence, in sicer tehnološki napredek in moč procesorjev pametnih telefonov omogočata boljšo povezljivost doma, poleg tega množični podatki in umetna inteligenca omogočajo določenim napravam, da predvidijo potrebe uporabnikov in temu primerno ukrepajo, kar močno izboljšuje uporabnost naprav za pametne domove.

Izboljšala se je tudi interoperabilnost izdelkov različnih proizvajalcev, pri čemer napredek spodbujajo novosti na področju programskih vmesnikov (API), partnersko povezovanje industrij in prizadevanja za standardizirano komunikacijo aplikacij.

Naprave za pametne domove so tudi cenovno vedno bolj dostopne, pri čemer v A.T. Kearney napovedujejo, da bodo naprave dosegle cenovno konkurenčnost v naslednjih petih letih.

Med dejavniki rasti tega trga pa so tudi nove možnosti za monetizacijo, saj se naprave za pametne domove širijo še na druga področja - na električna omrežja, internet, sistem storitev - kar podjetjem omogoča ustvarjanje novih prihodkovnih virov, npr. prek oglaševanja na LCD-zaslonih ali povezav do storitev.

Evropa predstavlja drugo največjo regijo po prihodkih na področju pametnih domov. Evropski trg je trenutno ocenjen na štiri milijarde evrov, do leta 2030 pa naj bi dosegel več kot 100 milijard dolarjev.

Po podatkih spletnega statističnega portala Statista se Slovenija na področju pametnih domov, izključujoč pametne televizorje in povezane domače naprave, v primerjavi s trgi držav zahodne Evrope uvršča med manj razvite trge. Le 2,4 odstotka slovenskih gospodinjstev naj bi do konca leta 2017 uporabljalo vsaj eno napravo za pameten dom.

Slovenski trg pametnih domov naj bi do konca leta dosegal šest milijonov dolarjev in se tako uvrščal za Hrvaško (10 milijonov dolarjev) in Srbijo (osem milijonov dolarjev).

Do leta 2021 naj bi se evropski trg pametnih domov povečal na 31 milijonov dolarjev s povprečno letno rastjo 50,6 odstotka, medtem ko bosta Srbija in Hrvaška svoj trg povečali na 72 in 75 milijonov dolarjev. Pričakujejo, da bo do leta 2021 13,8 odstotka slovenskih gospodinjstev imelo vsaj eno napravo za pameten dom.

Več iz rubrike

Komentarji: