Ob svetovnem dnevu čebel tudi po ljubljanski Čebelji poti

Ljubljana je mesto, ki se ponaša z bogato tradicijo čebelarjenja. Turizem Ljubljana bo ob svetovnem dnevu čebel ponudil brezplačni voden ogled.
Fotografija: Ob svetovnem dnevu čebel brezplačno vodenje po Čebelji poti Foto:Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Ob svetovnem dnevu čebel brezplačno vodenje po Čebelji poti Foto:Matej Družnik/Delo

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je leta 2017 na pobudo Slovenije sprejela resolucijo, s katero je razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. V njegovo počastitev se po celotni Sloveniji vrstijo številni dogodki. V Ljubljani pa bo priložnost, da na brezplačnem vodenem ogledu zainteresirani spoznajo del Čebelje poti.
 

 

Po EU bodo zbirali podpise za zaščito čebel


Evropska komisija se je odločila, da bo prijavila evropsko državljansko pobudo Rešimo čebele! Zaščita biotske raznovrstnosti in izboljšanje habitatov za žuželke v Evropi. Organizatorji komisijo pozivajo, naj sprejme ustrezno zakonodajo izboljšanje razmer za bivanje žuželk. S tem se bo začel postopek zbiranja potrebnih podpisov pod pobudo.

Državljanska pobuda poziva k oblikovanju več zavezujočih ciljev. Prvi je spodbujanje biotske raznovrstnosti kot krovnega cilja skupne kmetijske politike, drugi je drastično zmanjšanje uporabe pesticidov, tretji prepoved škodljivih pesticidov brez izjem in reforma meril za upravičenost uporabe pesticidov, četrti spodbujanje strukturne raznolikosti v kmetijskih pokrajinah, peti učinkovito zmanjšanje vsebnosti hranil, šesti učinkovito določanje ohranitvenih območij in sedmi okrepitev raziskav in spremljanja ter izboljšanje izobraževanja.

Ker je komisija ocenila, da je pobuda glede na svoje pristojnosti v pravnem redu EU dopustna, se jo je odločila prijaviti.
Prijava bo potrjena 27. maja, ko bo začel teči tudi enoletni rok za zbiranje podpisov v njeno podporo. Če bodo organizatorji v enem letu zbrali milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih članic, se bo Evropska komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih.
 

Vsak državljan Evropske unije lahko v letu dni odda svoj glas


Komisija se bo odločila, ali bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa bo morala svojo odločitev obrazložiti. V tej fazi medtem v Bruslju še niso preučili vsebine pobude.

Evropsko državljansko pobudo lahko v vsaki članici EU podprejo državljani, ki imajo pravico voliti v Evropski parlament. V Sloveniji so to državljani, ki so stari vsaj 18 let.

Tokratna pobuda je zanimiva tudi v luči slovenskih prizadevanj za krepitev osveščenosti o pomenu čebel za svet, katere vrhunec je razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel ob koncu 2017. V naslednjih dneh bo potekalo drugo obeleževanje tega dneva.

Več iz rubrike