Ob sedanjem načrtovanju bo elektrike zmanjkalo

Elektrika ne bi smela biti tržno blago, meni Ferdinand Gubina in opozarja, da politika sistema ne pozna.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Če bi vso nafto in plin hoteli zamenjati z elektriko, ne bi potrebovali le še ene dodatne jedrske elektrarne, temveč najmanj dve. Poleg tega pa še veliko več sončnih elektrarn in zmogljivosti za shranjevanje elektrike, kot so črpalne hidroelektrarne, baterije in vodik, ki pa ga še ne znamo prevažati na daljše razdalje, v tujini zato raje proizvajajo amonijak. Dr. Ferdinand Gubina, upokojeni profesor in predsednik evropske konvencije nacionalnih združenj elektroinženirjev, opozarja še na pomen jalove energije, moči, frekvence in napetosti, o čemer trgovci in ekonomisti ne vedo veliko.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.