Novo generacijo Toyote supra bo proizvajala Magna v Gradcu

STA
Reuters

Cene v Evropi še niso znane, v ZDA pa bo avtomobil stal od 50.000 dolarjev (43.100 evrov) naprej.

Japonski avtomobilski velikan Toyota je na avtomobilskem salonu v Detroitu napovedal vrnitev legendarnega športnega modela supra, ki ga bo proizvajala Magna Steyr v Gradcu. Začetek proizvodnje je predviden za prvo polovico letošnjega leta. Toyota je novo generacijo enega svojih najbolj kultnih avtomobilov razvila v sodelovanju z BMW.

Kot so sporočili iz Magne, bo supra zanje četrti avtomobil, ki ga bodo proizvedli v celoti. »Ta pogodba s Toyoto predstavlja potrditev strokovnosti naše proizvodnje in sposobnosti zagotoviti standarde najvišje kakovosti, ki jih naše stranke pričakujejo pri izdelavi njihovih modelov,« je poudaril predsednik uprave Magne Steyr Günther Apfalter.

image
Reuters


Magna Steyr je doslej proizvedla več kot 3,5 milijona vozil za različne naročnike. Svoj obrat odpirajo tudi v Hočah, kjer je vse pripravljeno za zagon proizvodnje. Šlo bo za lakirnico, a v Magni še naprej načrtujejo tudi napovedano drugo fazo, s katero bi v Hočah proizvajali celotne avtomobile. To je sicer pogojeno s pridobivanjem novih naročil.

Novo supro bo poganjal BMW-jev trilitrski šestvaljni motor s 335 konjskimi močmi. Pri Toyoti napovedujejo nizko težišče in krajšo medosno razdaljo, boljšo vodljivost pa bodo zagotavljali serijski prilagodljivi blažilniki, ki bodo v zavojih podvozje po potrebi lahko znižali za največ sedem milimetrov.