Novartisu milijonske kazni zaradi podkupovanja

Švicarski farmacevtski velikan Novartis bo v ZDA plačal 346 milijonov dolarjev kazni zaradi podkupovanja v Grčiji in Vietnamu.
Fotografija: FOTO: Arnd Wiegmann/REUTERS
Odpri galerijo
FOTO: Arnd Wiegmann/REUTERS

Grška veja Novartisa je priznala, da je v letih od 2012 in 2015 plačevala potovanja zaposlenih v bolnišnicah v državni lasti "z namenom podkupiti te uradnike", je sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo. Prav tako je ta hčerinska družba priznala, da je v letih 2009 in 2010 pod krinko epidemiološke študije ponudnikom zdravstvenih storitev namenjala neprimerna plačila, namenjena povečevanju prodaje. Skupno bo podjetje moralo plačati 225 milijonov dolarjev kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskava ameriškega pravosodnega ministrstva se je nanašala tudi na podjetje Alcon, ki ga je imel v lasti Novartis in ki je v letih od 2011 do 2014 ponarejalo knjige z namenom prikriti podkupovanje v Vietnamu. Alcon bo za zaključek svojega primera plačal 8,9 milijona dolarjev kazni."Podružnice Novartisa so se okoristile s podkupninami, ki so prepričevale zdravstveno osebje, bolnišnice in klinike k predpisovanju Novartisovih zdravil in uporabi Alconovih proizvodov za operiranje, obenem pa so ponarejale svoje knjige in račune, da bi prikrile te podkupnine," je sporočil pomočnik ameriškega generalnega državnega tožilca Brian Benczkowski.

V vzporednem postopku je Novartis pristal še na plačilo 112 milijonov dolarjev za poravnavo v civilni tožbi, ki jo je sprožila ameriška komisija za borzne trge. Tudi ta primer se je nanašal na kršitve v zvezi z vodenjem poslovnih knjig in notranjega nadzora v Grčiji, Vietnamu, Južni Koreji in na Kitajskem.

V Novartisu, ki je vodilni ponudnik zdravil tudi v Sloveniji, so poudarili, da so s tem zaprli vse preiskave, ki so proti koncernu tekle v zvezi z obtožbami korupcije. "Zadovoljni smo, da zapiramo to poglavje," je dejala glavna pravnica skupine Shannon Thyme Klinger.

"Poravnava je še en mejnik v naši nameri urediti zadeve iz preteklosti in zagotoviti, da Novartis resnično živi svoje vrednote," je dodala in izpostavila, da želi Novartis zagotoviti visoke etične standarde povsod, kjer deluje.

Več iz rubrike