Nova oblika prevare s kreditnimi karticami

Banke in hranilnice so danes zaznale pojav nove oblike poskusa prevare oziroma goljufije s kreditnimi karticami, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. Prevarant pokliče njihovo stranko, se predstavi kot zaposleni na oddelku za varnost pri Visa ali Mastercard kartični shemi in skuša pridobiti številko, s katero lahko nato zlorabi žrtvin račun.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Kot so pojasnili v združenju, prevarant, ki po telefonu pokliče stranko, že razpolaga z nekaterimi osnovnimi podatki o njej, običajno pozna njeno ime in priimek, pa tudi naslov ter del podatkov z njene kreditne kartice. V postopku prevare jo obvesti, da je bila njena kartica uporabljena za nakup in doda, da želi to preveriti. Neznana oseba nato stranko vpraša, ali je kupila blago v višini določenega zneska v določeni trgovini s kartico, ki je izdana na ime banke.

Stranka običajno odgovori, da ne, a se lahko ujame v past in potrdi, da je prava imetnica kartice, pri čemer ustreže prevarantu, ki od nje zahteva, da mu zaupa številko na zadnji strani kreditne kartice ( t.i. CVC oz. CVV številko), ki se uporablja izključno pri nakupih s kartico preko interneta. Neznana oseba stranki dodatno pojasni, da potrebuje te podatke, da se prepriča, da kartica ni bila izgubljena ali ukradena. Po pridobitvi potrebnih podatkov za izvedbo plačila preko interneta se v nadaljevanju lahko zgodijo dejanske zlorabe strankinega računa.

Združenje je zato vse imetnike plačilnih in kreditnih kartic opozorilo na posebno previdnost in pravilno uporabo kartic. Hkrati je pozvalo k skrbnemu ravnanju s podatki. "Velja namreč, da imetniki plačilnih in kreditnih kartic svojih podatkov o karticah nikoli nikomur ne posredujejo preko elektronske pošte oziroma po telefonu," so spomnili.

Več iz rubrike