Nov Huaweijev pametni telefon Mate 30 brez Googlovih aplikacij

Kitajski tehnološki velikan Huawei bo svoj novi pametni telefon Mate 30 prihodnji mesec poslal na trg brez ključnih aplikacij ameriškega tehnološkega koncerna Google, kot so Gmail, Zemljevidi in Youtube.
Fotografija: Huawei bo po načrtih Mate 30 predstavil 18. septembra na dogodku v Nemčiji. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Huawei bo po načrtih Mate 30 predstavil 18. septembra na dogodku v Nemčiji. Foto: Reuters

V Googlu namreč zaradi ameriških sankcij ne smejo izdati licence za njihovo uporabo, s tem pa je Huawei potisnjen v nič kaj obetaven položaj. Kot so v četrtek pojasnili v Googlu, so ameriške oblasti ta mesec sicer vnovič preložile prepoved poslovanja s Huaweijem, tako da je nov rok za implementacijo prepovedi 19. november, a se ta preložitev nanaša na stare proizvode, novih pa ne zajema.

Huawei bo posledično lahko na svoje nove pametne telefone prednaložil le odprt operacijski sistem Android. Android odprtega tipa vsak proizvajalec lahko prilagaja glede na svoje potrebe, brez sporazuma z njegovim lastnikom pa ne more vanj vključiti tudi priljubljenih aplikacij.

Analitik Richard Windsor, sicer ustvarjalec na Radio Free Mobile, opozarja, da je pred Huaweijem zaradi te ameriške sankcije »herkulska naloga prepričati uporabnike, naj kupijo njihovo napravo«. Prepričan je, da bo kitajski gigant največ uporabnikov izgubil na tujih trgih. Kitajski potrošniki so namreč po njegovih besedah navajeni kupovati »prazne« pametne telefone in na lastno pest nalagati programsko opremo, medtem ko so uporabniki v drugih državah navajeni, da je ta že prednaložena.

To bi zato lahko za Huawei, ki je trenutno drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, predstavljalo hud udarec. V odzivu na novico so v koncernu pojasnili, da bodo, če jim bo Washington to dovolil, še naprej uporabljali Android. »V nasprotnem primeru bomo nadaljevali razvoj lastnega operacijskega sistema in ekosistema,« so dodali. V delu imajo namreč operacijski sistem Harmony OS.

Huawei bo po načrtih Mate 30 predstavil 18. septembra na dogodku v Nemčiji.

ZDA so se za pogrom nad Huaweijem odločile, ker ocenjujejo, da predstavlja grožnjo zaradi svoje tesne povezanosti s kitajskimi obveščevalnimi službami. V kitajskemu tehnološkemu velikanu to vztrajno zavračajo.

Več iz rubrike

aktualno

Nepremičnine na Hrvaškem kupujejo predvsem tujci

Leta 2010 je nepremičnino na Hrvaškem kupilo zgolj 14 odstotkov tujih državljanov, medtem ko je bil lansko leto vsak četrti kupec tujec.

aktualno

Izvršni direktor Twitterja odstopil, delnice navzgor

Na mesto izvršnega direktorja omrežja Twitter, ki ga je leta 2006 soustanovil Jack Dorsey, je imenovan sedanji tehnični direktor Parag Agrawal.

aktualno

Turistični sektor zaradi pandemije letos ob 1789 milijard evrov

Svetovna turistična organizacija pojasnjuje, da je okrevanje sektorja še vedno krhko in počasno.

aktualno

Indijsko podjetje v zgolj šestih mesecih do milijarde dolarjev

Indijsko zagonsko podjetje, ki je najhitreje doseglo milijardo dolarjev in s tem dobilo status samoroga, je po besedah ustanovitelja že dobičkonosno.

Komentarji: