Nov Huaweijev pametni telefon Mate 30 brez Googlovih aplikacij

Kitajski tehnološki velikan Huawei bo svoj novi pametni telefon Mate 30 prihodnji mesec poslal na trg brez ključnih aplikacij ameriškega tehnološkega koncerna Google, kot so Gmail, Zemljevidi in Youtube.
Fotografija: Huawei bo po načrtih Mate 30 predstavil 18. septembra na dogodku v Nemčiji. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Huawei bo po načrtih Mate 30 predstavil 18. septembra na dogodku v Nemčiji. Foto: Reuters

V Googlu namreč zaradi ameriških sankcij ne smejo izdati licence za njihovo uporabo, s tem pa je Huawei potisnjen v nič kaj obetaven položaj. Kot so v četrtek pojasnili v Googlu, so ameriške oblasti ta mesec sicer vnovič preložile prepoved poslovanja s Huaweijem, tako da je nov rok za implementacijo prepovedi 19. november, a se ta preložitev nanaša na stare proizvode, novih pa ne zajema.

Huawei bo posledično lahko na svoje nove pametne telefone prednaložil le odprt operacijski sistem Android. Android odprtega tipa vsak proizvajalec lahko prilagaja glede na svoje potrebe, brez sporazuma z njegovim lastnikom pa ne more vanj vključiti tudi priljubljenih aplikacij.

Analitik Richard Windsor, sicer ustvarjalec na Radio Free Mobile, opozarja, da je pred Huaweijem zaradi te ameriške sankcije »herkulska naloga prepričati uporabnike, naj kupijo njihovo napravo«. Prepričan je, da bo kitajski gigant največ uporabnikov izgubil na tujih trgih. Kitajski potrošniki so namreč po njegovih besedah navajeni kupovati »prazne« pametne telefone in na lastno pest nalagati programsko opremo, medtem ko so uporabniki v drugih državah navajeni, da je ta že prednaložena.

To bi zato lahko za Huawei, ki je trenutno drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, predstavljalo hud udarec. V odzivu na novico so v koncernu pojasnili, da bodo, če jim bo Washington to dovolil, še naprej uporabljali Android. »V nasprotnem primeru bomo nadaljevali razvoj lastnega operacijskega sistema in ekosistema,« so dodali. V delu imajo namreč operacijski sistem Harmony OS.

Huawei bo po načrtih Mate 30 predstavil 18. septembra na dogodku v Nemčiji.

ZDA so se za pogrom nad Huaweijem odločile, ker ocenjujejo, da predstavlja grožnjo zaradi svoje tesne povezanosti s kitajskimi obveščevalnimi službami. V kitajskemu tehnološkemu velikanu to vztrajno zavračajo.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: