Nobelovi nagrajenci za ekonomijo so Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer

To je jubilejna 50. Nobelova nagrada za ekonomijo, čeprav je Alfred Nobel ni omenil v oporoki.
Fotografija: Nobelovo nagrado za ekonomijo dobijo Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer. Foto: Nobelove nagrade
Nobelovo nagrado za ekonomijo dobijo Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer. Foto: Nobelove nagrade

Letošnje razglasitve Nobelovih nagrajencev se danes končujejo. Podelili so še zadnjo nagrado; Nobelovo nagrado za ekonomijo. Prejeli so jo Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer »zaradi njihovega eksperimentalnega pristopa k odpravi revščine v svetu«.

Več kot 700 milijonov ljudi ima še vedno izredno nizke dohodke. Vsako leto pet milijonov otrok umre pred petim rojstnim dnevom, največkrat zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili ali ozdravili s poceni in preprostim zdravljenjem.

Pri obrazložitvi so zapisali, da so letošnji nagrajenci uvedli nov pristop k pridobivanju odgovorov za odpravo svetovne revščine. To veliko vprašanje so razdelili na manjša, bolj obvladljiva vprašanja. S pomočjo terenskih eksperimentov v Keniji in v Indiji so testirali vrsto ukrepov, ki bi najbolje učinkovali v praksi.

S pomočjo raziskav so tako močno izboljšali boj proti revščini. Eden od dosežkov je, da sedaj pet novih milijonov indijskih otrok obiskuje popravni pouk v šolah.

To je jubilejna 50. Nobelova nagrada za ekonomijo, čeprav strogo gledano to ni Nobelova nagrada, saj je Alfred Nobel ni omenil v oporoki. Kljub temu jo podeljujejo z ostalimi nagradami, lani sta jo prejela Američana William D. Nordhaus in Paul M. Romer.

Esther Duflo je sicer šele druga ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: