NLB, NKBM in Abanki se obetajo zvišanja bonitetnih ocen

Bonitetna hiša Moody's je v sredo objavila napoved verjetnega zvišanja bonitetne ocene bank NLB, NKBM in Abanke, in sicer za do dve oziroma tri stopnje. Bonitetni pregled in končno objavo ocene bonitetna hiša napoveduje v roku dveh mesecev.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Pri Moody's so poudarili, da so pregled sprožili za tri največje slovenske banke. Kot razlog so navedli izboljšane makroekonomske razmere v Sloveniji, manjša sistemska tveganja ter postopno izboljšanje praks upravljanja s tveganji v bankah v zadnjih letih. Moody's pričakuje tudi nadaljnjo krepitev povpraševanja po kreditih, ki bo podpirala rast prihodkov bank, izpostavlja pa tudi izboljšano dobičkonosnost ter zmanjšanje deleža slabih posojil.

NLB in Abanki se sicer po navedbah Moody's obeta zvišanje bonitetne ocene za do dve stopnji, NKBM pa za do dve ali tri stopnje.

Morebitno zvišanje bo najpomembnejše za NLB, ki je v postopku prodaje. Slovenska vlada je sicer aprila sklenila, da Evropsko komisijo uradno zaprosi za spremembo zavez glede prodaje NLB. Komisijo je zaprosila za določitev možnosti, da 75 odstotkov minus eno delnico največje slovenske banke proda v več korakih.

Do konca 2017 bi tako Slovenija lahko prodala najmanj 50 odstotkov banke, preostalo pa do konca 2018. Soglasje Bruslja je pričakovati še v tem mesecu.

Več iz rubrike