NLB krepko povečala dobiček

Banka NLB je v letu 2017 za trikrat povečala čisti dobiček, ki je znašal 189,1 milijona evrov.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Leto 2017 je že četrto zaporedno leto, ko je NLB povečala dobiček. Ta je zrasel tudi na ravni skupine, ki je ustvarila 225,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 105 odstotkov več kot leto pred tem. Tako banka kot ostale strateške bančne članice skupine so poslovale dobičkonosno in prispevale k najboljšemu rezultatu v zgodovini.

Razlogi za boljše poslovanje največje slovenske banke se skrivajo v izboljšanju poslovnih rezultatov ključnih poslovnih aktivnosti, nadaljnjega zniževanja stroškov in nadaljnjega zmanjševanja nedonosnih posojil, so zapisali pri NLB. Obseg slabih posojil se je v lanskem letu znižal za več kot tretjino, natančneje 35 odstotkov. Delež slabih posojil znaša 9,2 odsotka. Stroški so se medtem znižali za dva odstotka.

NLB je lani povečala tudi kreditiranje. V Slovneniji je bila rast sedemodstotna, na strateških tujih trgih pa še odstotno točko višja. Kreditni portfelj malih in srednjih podjetij se je v istem obdobju povečal za desetino.

Količnik skupnega kapitala in količnik najkvalitetnejšega lastniškega kapitala (CET1) sta znašala 15,9 %, kar presega zahteve regulatorja in priča o kapitalski trdnosti NLB Skupine.

Več iz rubrike