Nizozemski kralj odpira napredno farmo insektov

Z njo želijo doseči bolj trajnostno proizvodnjo mesa, zlasti rib in perutnine ter jajc.
Fotografija: Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo. Foto: Reuters
Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo. Foto: Reuters

Nizozemski kralj Willem-Alexander bo danes odprl eno najbolj naprednih farm insektov v Evropi. V podjetju Protix nameravajo vzgajati ogromne količine žuželk za uporabo v živinski krmi. S tem želijo doseči bolj trajnostno proizvodnjo mesa, zlasti rib in perutnine ter tudi jajc, je sporočila nizozemska vlada.

V Haagu načrtujejo, da bi muhe ali pa ličinke in gosenice žuželk uporabljali tudi kot krmo za govedo. Na ta način bi dosegali okolju precej bolj sprejemljiv vir beljakovin za vzrejo živali za zakol.

Zaenkrat je v EU krmo iz insektov dovoljeno uporabljali predvsem v ribogojništvu ali pa za prehrano hišnih ljubljenčkov, ne pa za živali, ki se jih uporablja za prehrano ljudi. Naj pa bi se to v kratkem spremenilo za uporabo pri prašičereji in perutninarstvu.

Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo, pojasnjujejo v podjetju.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: