Nizozemski kralj odpira napredno farmo insektov

Z njo želijo doseči bolj trajnostno proizvodnjo mesa, zlasti rib in perutnine ter jajc.
Fotografija: Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo. Foto: Reuters

Nizozemski kralj Willem-Alexander bo danes odprl eno najbolj naprednih farm insektov v Evropi. V podjetju Protix nameravajo vzgajati ogromne količine žuželk za uporabo v živinski krmi. S tem želijo doseči bolj trajnostno proizvodnjo mesa, zlasti rib in perutnine ter tudi jajc, je sporočila nizozemska vlada.

V Haagu načrtujejo, da bi muhe ali pa ličinke in gosenice žuželk uporabljali tudi kot krmo za govedo. Na ta način bi dosegali okolju precej bolj sprejemljiv vir beljakovin za vzrejo živali za zakol.

Zaenkrat je v EU krmo iz insektov dovoljeno uporabljali predvsem v ribogojništvu ali pa za prehrano hišnih ljubljenčkov, ne pa za živali, ki se jih uporablja za prehrano ljudi. Naj pa bi se to v kratkem spremenilo za uporabo pri prašičereji in perutninarstvu.

Nova farma žuželk v kraju Bergen op Zoom na jugu Nizozemske deluje po načelu krožnega gospodarstva. Ostanki rastlin se uporabljajo za hrano žuželk, ki nato rastejo, vmes pa jih porabijo kot osnovni vir beljakovin za živalsko krmo, pojasnjujejo v podjetju.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: