Nissan: Do leta 2030 23 novih elektrificiranih modelov

Vizija podpira načrt podjetja, da bodo do sredine stoletja ogljično nevtralni vsi njihovi izdelki v celotnem življenjskem krogu.
Fotografija: Ashwani Gupta, operativni vodja pri Nissanu. Foto: Androniki Christodoulou, Reuters
Odpri galerijo
Ashwani Gupta, operativni vodja pri Nissanu. Foto: Androniki Christodoulou, Reuters

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan namerava v naslednjih petih letih za pospešitev elektrifikacije in nove tehnološke inovacije nameniti 15,7 milijarde evrov. To je podjetje razkrilo v okviru svoje vizije razvoja do leta 2030.

Vizija podpira načrt podjetja, da bodo do sredine stoletja ogljično nevtralni vsi njihovi izdelki v celotnem življenjskem krogu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v izjavi za javnost zapisal Nissan.

image_alt
Harvard: Izdelan najzmogljivejši kvantni računalnik doslej

Podjetje namerava za namen raziskav in razvoja najeti več kot 3000 zaposlenih, prav tako pa bodo svoje zaposlene poslali na dodatna izobraževanja.

Poleg tega namerava japonsko podjetje tesneje sodelovati s francoskim Renaultom in japonskim Mitsubishijem, s čimer bodo prihranili stroške in delili znanje na področju ogljično nevtralnih tehnologij, elektrifikacije, programske opreme in storitev.

Foto: Androniki Christodoulou / Reuters
Foto: Androniki Christodoulou / Reuters

Do leta 2030 na trgu 23 novih elektrificiranih modelov

Nissan namerava do leta 2030 na trg poslati 23 novih elektrificiranih modelov, vključno s 15 novimi električnimi vozili, s čimer bi dosegli več kot polovično elektrificiranost znamk Nissan in Infiniti.

Po poročanju dpa bo podjetje še naprej razvijalo litij-ionske baterije in predstavilo tehnologije brez kobalta, s čimer bo do poslovnega leta 2028 znižalo stroške za 65 odstotkov.

image_alt
Video: Samovozeči kmetijski robot z laserji uničuje plevel

Med drugim namerava Nissan do poslovnega leta 2026 povečati zmogljivost baterij na 52 gigavatnih ur, do leta 2030 pa na 130 gigavatnih ur.

Podjetje bo do leta 2026 okoli 156 milijonov evrov vložilo tudi v infrastrukturo za polnjenje vozil, v prihodnjih letih pa namerava v Evropi in ZDA odpreti nove obrate za obdelavo baterij.

Več iz rubrike