Netflix ob visokem dobičku v ZDA menda brez davčnega bremena

Inštitut opozarja, da številke kažejo, da so se luknje, ki jih velike korporacije oz. resnični zmagovalci reforme izkoriščajo za plačevanje davkov ohranile, davčna osnova zanje pa da se je znižala.
Fotografija: Ameriško podjetje Netflix je v letu 2018 ustvarilo 845 milijonov dolarjev dobička, a kljub temu ni plačalo plačalo niti centa davkov. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ameriško podjetje Netflix je v letu 2018 ustvarilo 845 milijonov dolarjev dobička, a kljub temu ni plačalo plačalo niti centa davkov. Foto: Reuters

Ameriško podjetje Netflix je v letu 2018 ustvarilo 845 milijonov dolarjev dobička, a kljub temu ni plačalo plačalo niti centa davkov, navaja Inštitut za obdavčitve in ekonomsko politiko. Ta celo trdi, da je Netflix od zveznih davčnih oblasti v ZDA dobil povrnjenih 22 milijonov dolarjev. Netflix je te navedbe zavrnil.

Netflix, ki ima za svoje storitve predvajanja filmov in nadaljevank na internetu 139 milijonov naročnikov, pred kratkim pa jih je razveselil s povišanjem naročnine, je navedbe poročila omenjenega inštituta zavrnil. V družbi so zatrdili, da so lani plačali za 131 milijonov dolarjev davkov.

V inštitutu pa so pojasnili, da gre za davke, plačane na tujem, in ne v ZDA, kjer ima podjetje svoj sedež - Los Gatos v Kaliforniji.

Republikanska davčna reforma, sprejeta konec leta 2017, se je Američanom prodala kot največje znižanje davkov za navadne ljudi v zgodovini. Inštitut opozarja, da številke kažejo, da so se luknje, ki jih velike korporacije oz. resnični zmagovalci reforme izkoriščajo za plačevanje davkov ohranile, davčna osnova zanje pa da se je znižala.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: