Netflix ob visokem dobičku v ZDA menda brez davčnega bremena

Inštitut opozarja, da številke kažejo, da so se luknje, ki jih velike korporacije oz. resnični zmagovalci reforme izkoriščajo za plačevanje davkov ohranile, davčna osnova zanje pa da se je znižala.
Fotografija: Ameriško podjetje Netflix je v letu 2018 ustvarilo 845 milijonov dolarjev dobička, a kljub temu ni plačalo plačalo niti centa davkov. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ameriško podjetje Netflix je v letu 2018 ustvarilo 845 milijonov dolarjev dobička, a kljub temu ni plačalo plačalo niti centa davkov. Foto: Reuters

Ameriško podjetje Netflix je v letu 2018 ustvarilo 845 milijonov dolarjev dobička, a kljub temu ni plačalo plačalo niti centa davkov, navaja Inštitut za obdavčitve in ekonomsko politiko. Ta celo trdi, da je Netflix od zveznih davčnih oblasti v ZDA dobil povrnjenih 22 milijonov dolarjev. Netflix je te navedbe zavrnil.

Netflix, ki ima za svoje storitve predvajanja filmov in nadaljevank na internetu 139 milijonov naročnikov, pred kratkim pa jih je razveselil s povišanjem naročnine, je navedbe poročila omenjenega inštituta zavrnil. V družbi so zatrdili, da so lani plačali za 131 milijonov dolarjev davkov.

V inštitutu pa so pojasnili, da gre za davke, plačane na tujem, in ne v ZDA, kjer ima podjetje svoj sedež - Los Gatos v Kaliforniji.

Republikanska davčna reforma, sprejeta konec leta 2017, se je Američanom prodala kot največje znižanje davkov za navadne ljudi v zgodovini. Inštitut opozarja, da številke kažejo, da so se luknje, ki jih velike korporacije oz. resnični zmagovalci reforme izkoriščajo za plačevanje davkov ohranile, davčna osnova zanje pa da se je znižala.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Akcijski načrt za povečanje produktivnosti je tudi pokojninska reforma

Združenje Manager je na včerajšnjem e-dogodku Observatorij 2021 nadaljevalo javno razpravo o akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki je bil predstavljen na septembrskem Managerskem kongresu.

aktualno

(VIDEO) Prva hrvaška električna jahta požela velik aplavz

Hrvaško podjetje Salona Yachts je v Splitu predstavilo svojo novo in edinstveno luksuzno jahto, Salona 46.

aktualno

(VIDEO) Elon Musk: Rojen na Zemlji, pokopan na Marsu

Elon Musk: Vsi bomo enkrat umrli in če imam možnost izbirati, kje bom pokopan, se mi zdi Mars dobra ideja. Rojen na Zemlji, pokopan na Marsu, se sliši fantastično.

aktualno

Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.

Komentarji: