Nestle končno tudi s papirnato embalažo

Švicarski prehrambni gigant Nestle SA je naredil korak naprej, energijske ploščice Yes za evropski trg bodo pakirali v papirnato embalažo. Okolju prijaznejši ovitki bodo narejeni s posebnim, hitrim pakiranjem.
Fotografija: Nestle je za zdaj edini proizvajalec, ki ima in uporablja tehnologijo za uporabo papirja pri pakiranju. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Nestle je za zdaj edini proizvajalec, ki ima in uporablja tehnologijo za uporabo papirja pri pakiranju. Foto: Reuters

Nestle SA se je odzval kritikam okoljevarstvenih organizacij, ki živilsko industrijo opozarjajo, naj zmanjša količine plastične embalaže za enkratno uporabo. Zakaj ne bi uporabljali raje papirnate, se sprašujejo?

Švicarska korporacija Nestle je odgovoru stopila nasproti. V podjetju so povedali, da bodo začeli energijske, sadne in ploščice z oreščki prodajati v papirnati embalaži. Razvili so namreč postopek, ki to omogoča obdelavo papirja tudi za masovno proizvodnjo pri velikih hitrostih. Pri slednji se je do zdaj plastika izkazala kot najbolj obstojna in najlažja za obdelavo, piše Bloomberg.

»Prehod od uporabe plastike do papirja pri pakiranju ni enostaven,« je za Bloomberg povedal Jas Scott de Martinville, vodja tehnoloških inovacij pri Nestleju.

Povedal je še, da sodelujejo s partnerjem, ki ga ni želel razkriti, pri obdelavi recikliranega papirja, ki ga bodo zdaj uporabljali tudi za embalažo energijskih ploščic. Postopek je zapleten, saj mora biti papir obdelan v primernem okolju, da ne razpade, vseeno pa mora zadostiti potrebam masovne proizvodnje, kar pomeni, da lahko v minuti aparat zapakira od 300 do 500 ploščic, kar je isto število kot pri plastični embalaži. Povedali so še, da je papir recikliran in njegov izvor bazira na predelavi iz vode. Okoljevarstvene organizacije so živilskega giganta namreč opozorile, da ne bo masovna uporaba papirja v okolju povzročila nove okoljske katastrofe, kot bi bilo množično uničenje gozdov za potrebe predelave papirja.

Nestle je za zdaj edini proizvajalec, ki ima in uporablja tehnologijo za uporabo papirja pri pakiranju.

Več iz rubrike