Nenapredek Balkana na evroatlantski poti

Pogledi na to, kakšen je napredek držav Zahodnega Balkana na poti v evroatlantske integracije, se še vedno precej razlikujejo, kar je pokazala tudi razprava v okviru blejskega strateškega foruma (BSF).
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Več sogovornikov, med njimi namestnik albanskega ministra za Evropo in zunanje zadeve Gent Cakaj, je priznalo, da bi lahko bil ta napredek večji, obenem pa so pozvali Evropsko unijo, naj stori več za pomoč državam na tej poti.

Cilj - članstvo v EU, je dosegljiv, a unija mora ohranjati vzpodbudo in zagon na tem področju, sicer bi lahko reformni procesi spodleteli, svoj položaj v regiji pa bi lahko okrepile druge sile, je opozoril Cakaj.

Podobno je menil tudi črnogorski zunanji minister Srđan Darmanović. Kot je dejal, proevropske sile v regiji sicer ostajajo v večini, a mora Evropska unija ukrepati, da ne bi prevladale njene "močne tekmice".

Panela z naslovom Zahodni Balkan: izgubljena leta ali novo upanje?, ki so ga pripravili v sodelovanju z Rikom Evropskim skladom za Balkan, so se udeležili tudi podpredsednik kosovske vlade Enver Hoxhaj, namestnik grškega zunanjega ministra Terens Spenser Nikolaos Quick, namestnik makedonskega zunanjega ministra Andrej Zhernovski, analitik pri Evropski pobudi za stabilnost iz Nemčije Adnan Ćerimagić in drugi.

Medtem ko sta grški in makedonski diplomat poudarila pomen dogovora med Skopjem in Atenami o imenu Makedonije, je podpredsednik kosovske vlade Hoxhaj opozoril, da je bilo ravnanje srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob obisku na Kosovu konec tedna za Prištino nesprejemljivo.

"Zavezani smo dialogu, a Vučić je zadnji človek v Srbiji, ki bi mu zaupali," je dejal Hoxaj. Kosovo bo storilo vse za dosego dogovora s Srbijo, vendar bo ta proces težji kot doslej, je še dodal.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: