Nemško tožilstvo v preiskavo BMW zaradi domnevnih dizelskih goljufij

Nemško tožilstvo preiskuje trditve, da je tamkajšnji avtomobilski proizvajalec BMW pri vsaj enem od modelov uporabil napravo, s katero so goljufali na testih emisij izpušnih plinov. Gre sicer za predhodno preiskavo nemških tožilcev, ki ni enaka uradni preiskavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V BMW očitke o goljufiji ostro zavračajo.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Do preiskave prihaja po tem, ko je okoljevarstvena skupina DUH v torek postregla z informacijo, da so preskusi, opravljeni na enem od modelov proizvajalca BMW, pokazali, da je avto na cesti sproščal višje ravni škodljivega dušikovega oksida kot v laboratoriju, s tem pa precej presegal zakonske omejitve.

V münchenskem tožilstvu so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da so preiskovalci odprli predhodno preiskavo. Agencija, ki jo povzema AFP, ob tem poroča, da prehodne preiskave ne gre enačiti z uradno preiskavo. Namen prve je ugotoviti, ali sploh obstaja dovolj dokazov, ki bi nakazovali, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

V BMW so ostro zavrnili navedbe omenjene okoljevarstvene skupine in poudarili, da so vsa njihova vozila prestala zahtevane teste. Pri tem so DUH obtožili, da so testirano vozilo izpostavil "netipičnim voznim razmeram".

Vodja skupine DUH Juergen Resch je sicer novinarjem v torek dejal, da obstajajo zelo močne indikacije, da so bile v vozila vstavljene naprave za goljufanje. Na navedbe so se odzvali tudi na nemškem ministrstvu za promet in sporočili, da bodo te preučili, še poroča francoska tiskovna agencija.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: