Nemške volitve: borna zmaga CDU/CSU

Prva vzporedna štetja ob nemških volitvah v bundestag sicer kažejo zmago CDU/CSU nemške kanclerke Angele Merkel in bavarskega prvaka Joachima Herrmanna, a s komaj 32,7 odstotka glasov po štetjih, objavljenih na televizijski postaji ARD. S komaj 20,2 odstotka so veliko izgubili tudi drugo uvrščeni socialdemokrati Martina Schulza, ki so na prejšnjih volitvah pridobili 25,7 odstotka.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Zato pa se bo v bundestag prvič povzpela nacionalistična Alternativa za Nemčijo, ki ji pri ARD ob osemnajsti uri dajejo kar 13,4 odstotkov in s tem tretje mestu v bundestagu. FDP dajejo 10.5 odstotka, zelenim 9,4 in levici 8,9 odstotkov.

Rezultati vzporednih štetij se bodo v toku večera še spreminjali in jih bomo redno aktualizirali tudi na Delovi spletni strani, uradne pa pričakujejo šele pozno zvečer ali celo zjutraj. Že zdaj pa je mogoče zaključiti, da so se uresničile predvolilne napovedi, ki so zaradi begunske krize in tudi siceršnjega pomika na levo v dosedanji koaliciji s SPD konservativni uniji kanclerke Merklove odvzela del prednosti, ki jih je pridobila po uspešnem obračunu s svetovno finančno in evrsko dolžniško krizo.

Po tako katastrofalnih rezultatih za največji sredinski stranki, ki sta doslej vladali Nemčiji, ni niti več jasno, kakšno vlado bo lahko sestavila zmagovalka Angela Merkel, saj bodo socialdemokrati morda hud poraz želeli premisliti v opoziciji. V tem primeru bi bila mogoča le tako imenovana jamajska koalicija CDU/CSU z liberalci in zelenimi.

Angela Merkel je svoj glas oddala v volišču v berlinski Mitte, kjer prebiva s svojim možem Joachimom Sauerjem, in opazovalci niso spregledali, da si je spet nadela rdeči jopič s črno majico pod njim, potem ko je v soboto nastopala v rumenem oblačilu - če je v tem kaj simbolike, je rdeča barva značilna za socialdemokrate, rumena za liberalce, črni pa so kanclerkini konservativci.

Več na Delo.si

Več iz rubrike