Nemške elektrarne v prvi polovici leta proizvedle manj ogljikovega dioksida

Nemška vlada namerava septembra razpravljati o nadaljnjih ukrepih za uresničitev podnebnih ciljev.
Fotografija: Nemške elektrarne so v prvi polovici letošnjega leta v ozračje spustile 116 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nemške elektrarne so v prvi polovici letošnjega leta v ozračje spustile 116 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Foto: Leon Vidic/Delo

Nemške elektrarne so v prvi polovici letošnjega leta v ozračje spustile 116 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, pravi poročilo nemške zveze za energijo BDEW.

Na količino ogljikovega dioksida, ki so ga elektrarne v prvi polovici leta spustile v ozračje, so po navedbah BDEW vplivali blagi vremenski pogoji, višja cena CO2 v trgovalni mreži z dovolilnicami za izpuste in rekordna proizvodnja iz obnovljivih virov energije.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov v prvi polovici leta je dosegla rekordnih 44 odstotkov celotne proizvodnje, medtem ko se je v prvi polovici lanskega leta ustavila pri 39 odstotkih.

Izvršni direktor BDEW Stefan Kapferer je ocenil, da upad emisij toplogrednih plinov kaže na to, da si energetski sektor prizadeva za to, da bi Nemčija uspela doseči uradne podnebne cilje. Ob tem je k izpolnjevanju svojega dela obveznosti pozval tudi avtomobilski sektor.

Nemška vlada namerava septembra razpravljati o nadaljnjih ukrepih za uresničitev podnebnih ciljev. Ministrica za okolje Svenja Schulze si prizadeva, da bi davek na ogljikov dioksid uvedli za vsa fosilna goriva, a predlogu nasprotujejo drugi ministri nemške vlade.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

aktualno

Požari razdejali naše navečje naravno bogastvo

Samo junija je bilo uničenih 1034 kvadratnih kilometrov brazilskega amazonskega pragozda.

Komentarji: