Nemčija vabi VB nazaj v EU

Nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble v intervjuju za Bloomberg javno oznani, da Nemčija ne bo stala napoti Veliki Britaniji, če se odločijo preklicati brexit in se vrniti v Evropsko unijo.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

»Če si želijo premisliti glede odločitve o odhodu iz EU, jim sporočam, da jim ne bomo zaprli poti nazaj.« Pred britanskimi volitvami je bil sicer prepričan, da se kaj takega ne bo zgodilo, a po izidu volitev je jasno, da se večina ljudi, predvsem mladih, ne strinja z brexitom in da jih mnogo nasprotuje politiki Therese May.

»To je priložnost za novo Evropo in njen napredek,« doda in pri tem upa, da se ostale države članice strinjajo z njim. Pri izjavi ga je podprl francoski predsednik Emmanuel Macron, a opozarja, da bo akcija otežena, če bodo že začeli z uradnim postopkom izključevanja.

Velika Britanija naj bi zapustila EU čez dve leti, še vedno pa ima možnost, da si premisli in postopek, opisan v Article 50, ustavi.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: