Nemčija se je za las izognila recesiji

V zadnjem lanskem četrtletju so imeli ničelno rast.
Fotografija: Napovedi rasti nemškega gospodarstva za letos so se že prej zmanjšale za skoraj polovico na en sam odstotek, gospodarstvo osrednje evropske države pa je tudi v vsem lanskem letu imelo najnižjo rast v zadnjih petih. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Napovedi rasti nemškega gospodarstva za letos so se že prej zmanjšale za skoraj polovico na en sam odstotek, gospodarstvo osrednje evropske države pa je tudi v vsem lanskem letu imelo najnižjo rast v zadnjih petih. Foto: Reuters

Nemčija je v zadnjem četrtletju lanskega leta imela ničelno rast bruto domačega proizvoda, sporoča nemška zvezna statistična služba, osrednja evropska država pa se je s tem vendarle za las izognila uradni razglasitvi recesije. Rast v tretjem četrtletju se je v primerjavi z drugim zmanjšala za 0,2 odstotka.

Nemški statistiki razloge za pozitivno ničlo BDP pripisujejo večjim investicijam v gradbeništvo in opremo, povečali sta se tudi zasebna in državna potrošnja. Zunanja trgovina pa tokrat ni poskrbela za dodatne impulze, saj sta se po dosedanjih izračunih izvoz in uvoz enako povečevala.

Napovedi rasti nemškega gospodarstva za letos so se že prej zmanjšale za skoraj polovico na en sam odstotek, gospodarstvo osrednje evropske države pa je tudi v vsem lanskem letu imelo najnižjo rast v zadnjih petih. Pozitivne novice pričakujejo tudi na sedežu nemške banke Commerzbank, ki naj bi objavila dobičke. A bodo analitiki s pozornostjo čakali na morebitne namige o združitvi z največjo nemško banko Deutsche Bank, ki je v še večjih težavah.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.