Nemčija: Rekordna stopnja inflacije

Inflacija v Nemčiji je avgusta in septembra letos znašala 4,1 odstotka. Tako visoke ravni ni dosegla že 28 let.
Fotografija: Berlin, Nemčija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Berlin, Nemčija. Foto: Shutterstock

V Nemčiji se cene dvigujejo, inflacija je čedalje večja, število smrtnih žrtev pa narašča, saj pandemija covida-19 še vedno traja.

Pandemija ubija

Zvezni nemški statistični urad v Wiesbadnu je sporočil, da je septembra v državi umrlo 77.612 ljudi. To je skoraj 10 odstotkov več od povprečne vrednosti (mediane) za mesec september v obdobju med letoma 2017 in 2020. Letos je bil relativno slabši le januar, ko je bilo število umrlih v Nemčiji kar 25 odstotkov večje od januarske mediane v preteklih štirih letih. Zaradi vse bolj izrazitega staranja prebivalstva je mogoče pričakovati, da se bo število smrti vsako leto nekoliko povečalo, vendar je takšne skoke, kot jih vidimo v zadnjih dveh letih, nedvomno povzročil covid-19.

image_alt
Avstrija: državno tožilstvo obtožuje kanclerja, vlada na robu prepada

Skok cen energentov

Raven inflacije v Nemčiji je konec tega poletja presegla štiri odstotke. Avgusta in septembra letos je bila rast cen 4,1-odstotna. Nemčija ni imela tako visoke inflacije že skoraj 28 let, od decembra 1993, ko je ta znašala 4,3 odstotka.

Dobra novica je, da se je septembra inflacija ustavila. Letošnje septembrske cene v povprečju niso bile višje od avgustovskih.

Razlogi za naraščajočo inflacijo so različni. Eden od njih je lanskoletna nizka osnova, ko so cene stagnirale. Nekatere cene so lani tudi padle, na primer cene naftnih derivatov.

Cene izdelkov so se od septembra 2020 do septembra 2021 v povprečju zvišale za 6,1 odstotka. Rast cen energije je bila občutno nad povprečjem. Cene energentov so zrasle za 14,3 odstotka, kar sovpada s četrtino v trenutni nemški inflaciji. V tem segmentu porabe je imel poleg nizke lanskoletne cene večji vpliv tudi prispevek za porabo CO2, ki je bil uveden v začetku leta 2021.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kurilno olje se je v zadnjih 12 mesecih podražilo za kar 76,5 odstotka, goriva za motorna vozila pa v povprečju za 28,4 odstotka. Cene električne energije (2 odstotka) in zemeljskega plina (5,7 odstotka) so imele med energenti podpovprečno rast.

Od septembra lani do letošnjega septembra se je hrana nadpovprečno podražila, še vedno pa bistveno manj kot energija. Živila v Nemčiji so zdaj v povprečju dražja za 4,9 odstotka. Najbolj so se podražili zelenjava (9,2 odstotka) ter mlečni izdelki in jajca (5,5 odstotka). Cene pohištva in svetilk (4,4 odstotka) ter cene avtomobilov in drugih motornih vozil (6,4 odstotka) so zrasle nad splošnim nivojem inflacije.

Cene storitev niso pretirano zrasle; le 2,5 za odstotka. Najemnine, ki predstavljajo velik delež porabe gospodinjstev, so se zvišale za 1,4 odstotka. Cene v gostinstvu so zdaj za 3,6 odstotka višje kot pred letom dni, storitve socialnih ustanov za 5 odstotkov, najbolj pa so poskočile cene vzdrževanja in popravil motornih vozil in sicer za 5,6 odstotka.

Vsi ti podatki se nanašajo na cene, ki jih plačujejo posamezni potrošniki. Po drugi strani so se veleprodajne cene od lanskega do letošnjega septembra zvišale za 13,2 odstotka. Seveda največji delež tega predstavlja skok rasti cen nafte in naftnih derivatov. Vendar pa nemški statistiki v zadnjih 47 letih - od naftne krize, ki je junija 1974 povzročila skok veleprodajnih cen za 13,3 odstotka - niso opazili njihove večje rasti.

image_alt
Skoraj polovica zaposlenih razmišlja o kariernih spremembah

Cene številnih drugih surovin in polizdelkov so se v zadnjih 12 mesecih znatno povišale. Pogled na tabelo, ki prikazuje večletno gibanjem teh cen, kaže, da so se te od začetka leta 2019 do januarja 2021 skoraj neprestano zniževale. V zadnjih 12 mesecih so se v največji meri, za kar 84,6 odstotka, zvišale veleprodajne cene rudnin, kovin in kovinskih polizdelkov. Sledijo povišane cene lesa (za 54,6 odstotka). Cene skupine izdelkov 'žita, surovi tobak, semena in krma' so višje za 23,9 odstotka. Zanimivo je, da so se cene živega goveda in drugih živih živali po drugi strani znižale za 7,1 odstotka.

Tudi nekatere druge cene so v zadnjem letu v Nemčiji močno narasle. Stroški gradnje stanovanjskih stavb so se od avgusta 2020 do avgusta 2021 povečali za 12,6 odstotka. Kar 50 let na tem področju ni bilo zabeležene večje rasti in sicer od novembra 1970, ko je ta (v primerjavi z novembrom 1969) znašala 13,1 odstotka. Največjo vlogo pri sedanji podražitvi igra rast cen gradbenega materiala.

Več iz rubrike