Nemčija krepi trgovino s Kitajsko, slabi z Združenim kraljestvom

Brexit je oslabil trgovinsko sodelovanje med Nemčijo in Združenim kraljestvom, pandemija ni oslabila trgovinskih odnosov med Kitajsko in Nemčijo.
Fotografija: Brandenburška vrata v Berlinu, Nemčija. Foto: Maridav / Shutterstock
Odpri galerijo
Brandenburška vrata v Berlinu, Nemčija. Foto: Maridav / Shutterstock

Pandemija covida-19 ni upočasnila trgovinskih odnosov med drugim in četrtim največjim gospodarstvom na svetu, Kitajsko in Nemčijo. Hkrati se je zaradi Brexita zmanjšal obseg menjave med četrto in peto največjo gospodarsko silo, Nemčijo in Združenim kraljestvom.

Blagovna menjava med gospodarskimi velikani

Nemška in kitajska zastava. Foto: Thomat Peter / Reuters
Nemška in kitajska zastava. Foto: Thomat Peter / Reuters
Od leta 2016 je Ljudska republika Kitajska nenehno največja trgovinska partnerica Nemčije. Tako je ostalo tudi v letu 2021, torej že šesto leto zapored. V prvih 11 mesecih lani je skupna vrednost blagovne menjave med Kitajsko in Nemčijo dosegla 222,3 milijarde evrov. To je več kot njuna trgovina v celotnem letu 2020. Podatki iz decembra še niso objavljeni, v obdobju od januarja do novembra 2021 pa je bila blagovna menjava med tema dvema gospodarskima velikanoma za 14,7 odstotka višja kot v enakem obdobju leta 2020.

Nemčija s Kitajske uvaža vedno več blaga; v prvih 11 mesecih leta 2021 za dobrih 127 milijard evrov. To je 18,6 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2020. Hkrati se je nemški izvoz na Kitajsko povečal za 10 odstotkov in presegel 95 milijard evrov. Negativni računski ostanek nemške trgovinske bilance s Kitajsko je od januarja do novembra lani znašal 31,8 milijarde evrov.

image_alt
Zaznana korupcija: V Sloveniji in Avstriji se stanje slabša

V zadnjih treh desetletjih je medsebojna menjava teh dveh držav skoraj vsako leto rasla. leta 1991 je delež Kitajske v celotni nemški zunanji trgovini znašal le okoli 1,2 odstotka. Do leta 1993 se je povzpel na dva odstotka, nato stagniral do leta 1998, potem pa vztrajno rasel in leta 2008 dosegel 5,3 odstotka.

Sledila je svetovna finančna kriza, vendar ravno v teh letih je trgovina med Nemčijo in Kitajsko poskočila. Leta 2010 Kitajska dosegla 7,5-odstotni delež v nemški zunanji trgovini. Naslednjih pet let je bilo obdobje stagnacije, od leta 2015 pa je trgovina spet poskočila. Leta 2020 je imela Kitajska že 9,5-odstotni delež v nemški zunanji trgovini.

Kitajci v Nemčijo

Blagovna menjava med državama je velika, preplet nemških in kitajskih podjetij pa tako zelo. Podatki za leto 2019 kažejo, da so kitajska podjetja v Nemčiji imela le 2,3-odstotni delež od celotnega prometa vseh tujih podjetij v Nemčiji.

Kitajsko globokomorsko pristanišče Yangshan. Foto: Aly Song / Reuters
Kitajsko globokomorsko pristanišče Yangshan. Foto: Aly Song / Reuters

Za primerjavo, delež prometa podjetij s sedežem v ZDA je znašal 17,9 odstotka od vseh tujih podjetij v Nemčiji. Konec leta 2019 je v Nemčiji poslovalo 462 podjetij, katerih matična družba je bila na Kitajskem. Ta podjetja so imela več kot 81.000 zaposlenih in skupni letni promet 37 milijard evrov.

S povečanjem trgovine raste število kitajskih državljanov, ki živijo v Nemčiji. V zadnjem desetletju se je njihovo število skoraj podvojilo, s 73.600 v letu 2011, na 133.800 v letu 2020. Kitajci (za zdaj) v zelo majhnem številu zaprosijo za nemško državljanstvo. Vsako leto le približno en odstotek Kitajcev, ki prebiva v Nemčiji, dobi nemško državljanstvo.

image_alt
Je bogatašem dovoljeno dirkati po nemških cestah?

Zaradi pandemije covida-19 se je leta 2020, prvič po letu 1978, na Kitajsko izselilo več Nemcev, kot obratno. S Kitajske se je v letu 2020 v Nemčijo priselilo 13.200 ljudi. V istem obdobju je število Nemcev, ki so se naselili na Kitajskem, znašalo 16.600. V obe smeri se je število migrantov sicer zmanjšalo, vendar občutno bolj število kitajskih priseljencev v Nemčijo. To je predvsem zato, ker se je zaradi pandemije število na novo vpisanih kitajskih študentov na nemške univerze in druge visoke šole drastično zmanjšalo.

Kombinacija pandemije in brexita

Trgovina Nemčije z Združenim kraljestvom slabi. Foto: Glyn Kirk / AFP
Trgovina Nemčije z Združenim kraljestvom slabi. Foto: Glyn Kirk / AFP
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je še vedno na petem mestu svetovne lestvice največjih gospodarstev na svetu, merjeno z nominalnim bruto domačim proizvodom. Zelo blizu sta mu Indija in Francija, ki se borita za šesto mesto. Vprašanje je, kako dolgo bo Združeno kraljestvo ostalo peto največje gospodarstvo na svetu, saj ima Indija v zadnjih letih višje stopnje rasti.

Združeno kraljestvo je izstopilo iz EU pred koncem januarja 2020. Po predhodnih podatkih nemškega zveznega statističnega urada je lani, v prvem polnem letu po Brexitu, nemški izvoz v Veliko Britanijo znašal 65,4 milijarde evrov. To je približno 2,5 odstotka manj kot leta 2020 - v katerem je nemški izvoz v Združeno kraljestvo že upadel za 15,3 odstotka glede na leto 2019.

image_alt
Takšno je stanje v EU in VB po Brexitu

Podatki o nemškem uvozu iz Združenega kraljestva za lanski december še niso objavljeni. V prvih 11 mesecih 2021 je v Nemčijo iz Velike Britanije prišlo blago v vrednosti 29,4 milijarde evrov, kar je 7,7 odstotka manj v primerjavi z istim obdobjem 2020.

Velika Britanija je na lestvici največjih nemških kupcev padla s petega na osmo mesto, na lestvici največjih prodajalcev blaga v Nemčiji pa z 11. na 13. mesto. Največji delež nemškega izvoza v Veliko Britanijo – pa tudi na Kitajsko – predstavljajo motorna vozila in deli zanje. V obeh primerih gre za 20-30 odstotkov celotnega nemškega izvoza.

Več iz rubrike