Nekdanji šef VW naj bi pristal na milijonsko poravnavo zaradi afere

Nekdanji prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn naj bi dosegel poravnavo v tožbi zaradi malomarnosti v t. i. aferi dieselgate.
Fotografija: Nekdanji prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn. Foto: John MACDOUGALL / AFP
Odpri galerijo
Nekdanji prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn. Foto: John MACDOUGALL / AFP

V aferi dieselgate, je prišlo na dan, da so v podjetju goljufali na testih izpustov njihovih vozil. Vsota, za katero so se dogovorili, sicer še ni znana, po poročanju nekaterih nemških medijev pa naj bi šlo za okoli 11 milijonov evrov.

image_alt
Volkswagen je zadolžen 5-krat več kot celotna Slovenija

Glavne točke dogovora so bile dosežene v soboto na srečanju Winterkorna s člani nadzornega odbora, je sporočil tiskovni predstavnik Volkswagna. Ostalih podrobnosti iz podjetja zaenkrat niso sporočili, ampak so jih napovedali za "prihodnje dni", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay 
Nekdanji prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay 
Winterkorn je bil leta 2015 prisiljen v odstop zaradi izbruha afere, ki je močno škodovala ugledu koncerna. Na dan je prišlo, da Volkswagnova vozila s posebno programsko opremo prelisičijo teste pri merjenju izpušnih plinov in da dejansko med vožnjo v zrak izpuščajo precej več ogljikovega dioksida, kot je deklarirano.

Skupaj je bilo prizadetih okoli 11 milijonov Volkswagnovih vozil po vsem svetu, podjetje pa je že moralo močno odpreti denarnico za izplačilo odškodnin kupcem. Mnogo tožb še poteka. Skupno je afera podjetje že stala okoli 32 milijard evrov, navaja AFP.

Nekateri nemški mediji so na podlagi neimenovanih virov poročali, da bo Winterkorn Volkswagnu plačal 11 milijonov evrov odškodnine in obresti. Dogovor bodo sicer morali potrditi še delničarji, kar naj bi se zgodilo na skupščini, ki naj bi jo sklicali za julij.

image_alt
Micrososft: Kitajska bo z umetno inteligenco nadzorovala svet

A v škandal je bilo vpletenih še več vodilnih osebnosti in vprašanje je, ali se bodo delničarji s ponujeno odškodnino zadovoljili. Volkswagen naj bi od nekdanjih vodilnih mož skupaj zahteval več kot milijardo evrov odškodnine, medtem ko bodo zavarovalnice pokrile le med okoli 200 do 500 milijonov evrov njihove odgovornosti.

Več iz rubrike