V ŽIVO: Prostranstva neizkoriščenih priložnosti v novi dobi - Izvozniki 2020

Medijska hiša Delo vabi na brezplačno izvozno konferenco z naslovom Gospodarstva Srednje in Vzhodne Evrope: Prostranstva neizkoriščenih priložnosti v novi dobi.
Fotografija: 1. panel: Regija kot ključna prednost v izzivih trenutnega časa, Delova poslovna konferenca Izvozniki v Ljubljani, 7. oktobra 2020. FOTO: Delo
Odpri galerijo
1. panel: Regija kot ključna prednost v izzivih trenutnega časa, Delova poslovna konferenca Izvozniki v Ljubljani, 7. oktobra 2020. FOTO: Delo

Medijska hiša Delo bo danes ob 9.00 uri s poslovno konferenco Izvozniki 2020 sklenila večmesečno poslovno kampanjo na temo Gospodarstva držav srednje in vzhodne Evrope: Prostranstva neizkoriščenih priložnost. 


 

Program poslovne konference

 
8.30–9.00            Registracija
9.00–9.15            Uvodni pozdravi

Andrej Kren, glavni direktor družbe Delo
Mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije
Tine Kračun, direktor Inštituta za strateške rešitve
9.15–9.30            Otvoritveni nagovor
Dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve
9.30–9.45            Osrednja govornica
Dr. Beata Javorcik, glavna ekonomistka pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD)
 
Udeležence konference, ki jo pripravljamo skupaj s programskim partnerjem Inštitutom za strateške rešitve (ISR), bodo pozdravili Andrej Kren, glavni direktor Dela, Tine Kračun, direktor ISR, in Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Udeležence bo uvodoma nagovoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, osrednja govornica pa bo dr. Beata Javorcik, glavna ekonomistka pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD).
 
9.45–10.45          1. panel: Regija kot ključna prednost v izzivih trenutnega časa
Marko Jazbec, predsednik uprave Save Re
Enzo Smrekar, generalni direktor strateškega poslovnega področja v Atlantic Grupi
Mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke
Sergej Simoniti, predsednik uprave Coface PKZ
Moderira: Gregor Umek, podsekretar in predstavnik slovenske Nacionalne kontaktne točke OEDC, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS

Na prvem panelu bodo udeleženci predstavili, kako je pandemija covida-19 vplivala na gospodarske in družbene razmere v regiji in ali se je dogajanje v regiji v čem razlikovalo od dogajanja na bolj izpostavljenih globalnih trgih ter kje so strateško gledano ključne priložnosti za poslovanje. Govorci bodo Marko Jazbec, predsednik uprave Sava Re, Enzo Smrekar, direktor Atlantic Droge Kolinske in podpredsednik za delikatesne namaze, Donat Mg in internacionalizacijo v Atlantic Grupi, Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, in Sergej Simoniti, predsednik uprave Coface PKZ zavarovalnice.

10.45–11.00        Odmor
11.00–12.15        2. panel: Razumeti potrošnika v regiji (v Srednji in Vzhodni Evropi)
Prof. dr. Maja Zalaznik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani
Petra Čadež, direktorica marketinga v strateškem poslovnem področju delikatesni namazi v Atlantic Grupi
Luka Repanšek, direktor poslovnega razvoja za srednjo in vzhodno Evropo pri Opportunity Network
Mag. Gregor Zečević, vodja prodaje rondelic v Talumu
Moderira: Janez Tomažič, urednik gospodarske redakcije časopisa Delo

V okviru drugega panela bomo iskali odgovore na vprašanja, ali je pandemija covida-19 spremenila potrošnika, ali obstaja regionalni potrošnik kot kategorija, ki jo morajo imeti podjetja v mislih, ko delujejo v regiji, ter pri katerih je treba upoštevati določene kulturne razlike in s tem povezano percepcijo ter temu prilagoditi poslovni pristop. Na vprašanja bodo odgovarjali Petra Čadež iz Atlantic Grupe, Luka Repanšek iz Opportunity Network in mag. Gregor Zečević, vodja prodaje rondelic v Talumu.

12.15–12.30        Odmor
12.30–13.45        3. panel: Kako izvesti prehod v regijske verige z veliko dodano vrednostjo
Uvod v panel: Ivan Loizeau, direktor ILS za srednjo in jugovzhodno Evropo pri CMA CGM
Aleš Mihelič, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo RS
Bojan Ivanc, glavni ekonomist na Gospodarski zbornici Slovenije
Benjamin Koncilja, izvršni direktor za Slovenijo v Intereuropi
Primož Bešter, član uprave družbe Kolektor Group
Moderira: Dr. Jure Stojan, partner in direktor razvoja ter raziskav na Inštitutu za strateške rešitve
 
Tretji panel bo odprl razpravo o tem, kako izvesti prehod v regijske verige z visoko dodano vrednostjo. Poslovno gledano v trenutnih razmerah pandemije covida-19 lahko govorimo o regiji, ki je mnogo več kot samo laboratorij za preizkušanje rešitev, ki jih razvijajo podjetja. Gospodarstva Zahodnega Balkana se v trenutnih razmerah kažejo kot strateška smer za povezovanje slovenskega gospodarstva, in to zaradi prezrtosti (razvitih zahodnih gospodarstev) ter s tem bistveno manjše izpostavljenosti globalnim tveganjem in dobrega vpogleda, ki ga ima na Zahodni Balkan slovensko gospodarstvo, poznavanja lokalnega okolja in razmeroma dobro usposobljene delovne sile. Govorci na panelu bodo Aleš Mihelič, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS, Benjamin Koncilja, izvršni direktor za Slovenijo v Intereuropi, in Primož Bešter, član uprave družbe Kolektor Group.

13.45–14.00       Zaključek konference
Moderatorka dogodka: Petra Kovič, odgovorna urednica Sveta kapitala
 

Več iz rubrike