»Ne«, težak 143 milijard dolarjev - Unilever zavrnil prevzemno ponudbo

Britansko-nizozemski velikan med proizvajalci izdelkov za široko potrošnjo Unilever je zavrnil prevzemni poskus težak 143 milijard dolarjev – v primeru sklenitve bi bil to drugi največji prevzemni posel v zgodovini. Zaenkrat nesojeni prevzemnik je prehrambeni konglomerat Kraft Heinz, za katerim stojita kapitalsko bogata legendarni vlagatelj Warren Buffett in brazilski sklad 3G.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

A njuna ponudba za družbo, ki jo bodo bralci prepoznali po znamkah sladoleda magnum, juh knorr, gelov za prhanje dove, deodorantov axe, pralnih praškov persil, margerine rama in mnogih drugih, očitno ni bila dovolj bogata. Čeprav je za 18 odstotkov presegala četrtkovo zaključno ceno delnice na borzi so iz Unileverja sporočili, da ne vidijo nobene strateške dodane vrednosti, niti vrednosti za svoje delničarje, poroča Financial Times.

Toda vprašanje je, kako dolgo bodo zdržali. »Ta posel ne bi bil mogoč brez brexita, vladna industrijska strategija se je povsem porušila z odločitvijo za zapustitev evropskega enotnega trga,« je za isti britanski časnik dejal Tim Farron, vodja stranke Evropskih liberalnih demokratov, ki je četrta največja v britanskem parmalentu. Šibkost so zaznali tudi pri Kraft Heinzu: »Čeprav je Unilever zavrnil našo ponudbo se nadejamo nadaljnjih pogajanj.« Hkrati so sicer dodali, da ni nujno, da bodo poskusili z novo uradno ponudbo.

Delnice Unileverja so v petkovem trgovanju tako na amsterdamski kot tudi na londonski borzi pridobile okoli 11 odstotkov vrednosti.

Več iz rubrike

Komentarji: