NASA: Posnetki hoje po Luni

Ameriška vladna agencija za vesoljski program in dolgoročne vesoljske raziskave je javnosti razkrila natančne videoposnetke iz leta 1972, ko je njihova odprava pristala na Luni.
Fotografija: Projekti Apollo je bil najbolj obsežen in najdražji program v zgodovini Nase. NASA
Odpri galerijo
Projekti Apollo je bil najbolj obsežen in najdražji program v zgodovini Nase. NASA

Projekt Apollo je bil najbolj obsežen in najdražji program v zgodovini Nase, saj je bil težak kar 202 milijard dolarjev. A njihov namen je bil dosežen - pripeljati človeško posadko varno na površino Lune in nato nazaj na Zemljo.

Prvi pristanek na Luni je bil zaupan posadki Apolla 11, ki je pristala na Luni 20. julija 1969, a temu sledilo je še šest odprav, ki so na luninem površju izvajale številne meritve in znanstvene poizkuse. Ena izmed teh odprav (1972) je s seboj na lunino površje prinesla tri različna vozil.

Kako je voziti na Luni?

Poveljnik John Young na posnetku v kamero pove: "Vožnja ni najbolj gladka, niti kulisa ni tako eksotična, je pa nekaj posebnega, saj je to ena in edina vožnja zunaj našega sveta!"

Moški za kamero je astronavt Charles Duke, ki je skupaj z Yungom na luninem površju preživel 71ur.

Vsa tri vozila še danes stojijo na lunini površini in čakajo na naslednjo vožnjo.

 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Moravske Toplice se utapljajo v turističnih bonih

V Pomurju je ta hip zasedenost turističnih zmogljivosti skoraj stoodstotna, daleč največ turističnih bonov pa so unovčili v občini Moravske Toplice, ki v državnem merilu zaostaja le za Portorožem in …

aktualno

Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.

aktualno

Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.

aktualno

Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.

Komentarji: