Namesto ledenega drsališča letos le led lučke

Drsališče v mehiški prestolnici resda ne bo ledeno, bodo pa zato v mestu zasijale le led lučke.
Fotografija: Tako so Mehičani pozdravili prvo leto predsedniške vloge Andrésa Manuela Lópeza Obradorja na zocalu, kjer bo že čez štirinajst dni stalo bolj ekološko drsališče. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Tako so Mehičani pozdravili prvo leto predsedniške vloge Andrésa Manuela Lópeza Obradorja na zocalu, kjer bo že čez štirinajst dni stalo bolj ekološko drsališče. Foto: Reuters

Tradicionalno drsališče v enem od središč več kot 20 milijonske mehiške prestolnice bo tudi letos razveseljevalo množice domačinov in turistov, ki se preskušajo na drsalkah v prazničnem času ob koncu leta. In ker bo Mexico City to leto bolj okoljsko skrbno, tudi drsališče ne bo tradicionalno ledeno, pač pa bodo prvič zanj uporabili umetno maso, ki je prav zaradi manjšega vpliva na okolje vedno bolj zanimiva širom sveta.

Županja Mexico Cityja Claudia Sheinbaum je povedala, da je bilo drsališče na zócalu v središču mesta predrago, tako njegova postavitev, kot vzdrževanje stalnega ledu v mestu, kjer decembrske temperature ponoči ne padejo pod deset stopinj Celzija, čez dan pa se dvignejo tudi do 25 stopinj Celzija. Samo zanj so vsako leto porabili več kot milijon in pol dolarjev.

»To leto bo drsališče iz umetnih mas veliko cenejše, finančno predvsem po porabi elektrike in ugodnega najema, okoljevarstveno pa zaradi manjšega onesnaževanja,« je županja Sheinbaum, ki je tesno povezana s predsednikom države  Manuelom Lópezom Obradorjem, velikim zagovornikom bolj zelene prihodnosti, povedala za Mexico News Daily.Prestolnica, ki leži na 2250 metrih nadmorske višine, bo to leto tudi zasijala drugače, za vso praznično osvetlitev mesta bodo tokrat uporabili zgolj ekološko bolj prijazne LED lučke. Zasijale bodo 15. decembra, ko se bo začelo tudi praznično dogajanje z nastopi otroških pevskih zborov, božičnega sejma in prazničnega vzdušja, ki verjetno ne bo nič manjše, četudi stroški mesta za praznično okrasitev ne bodo vrtoglavo visoki.

Več iz rubrike

aktualno

Moravske Toplice se utapljajo v turističnih bonih

V Pomurju je ta hip zasedenost turističnih zmogljivosti skoraj stoodstotna, daleč največ turističnih bonov pa so unovčili v občini Moravske Toplice, ki v državnem merilu zaostaja le za Portorožem in …

aktualno

Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.

aktualno

Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.

aktualno

Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.

Komentarji: