Predstavitvena informacija

Nakup nepremičnine: na kaj morate nujno biti pozorni

Z nakupom nepremičnine se za več let zavežemo k odplačevanju kredita, kar močno vpliva na naše življenje. Prav zato si pri tem ne smemo privoščiti napak.
Fotografija: FOTO: NKBM
Odpri galerijo
FOTO: NKBM

Da bo ustvarjanje lastnih kvadratov sreče čim bolj enostavno, bodite pozorni na štiri ključne stvari.

Z nakupom nikoli ne hitite

Skupno življenje je srečno in harmonično le, če so upoštevane želje in potrebe vseh, zato v razmislek o nakupu nepremičnine vključite svoje najbližje. Ne sprejemajte prenagljenih odločitev – bodite preudarni in temeljito preglejte stanje in ponudbe na trgu. Kdo ve, morda se jutri pojavi še kaj boljšega.
Ne glejte le na ceno stanovanja

Nepremičnina prinaša še ogromno dodatnih stroškov, ki niso všteti v ceno kvadratnega metra. Med ogledom ocenite, koliko je potrebna obnove, ali ima vse priključke in so ti brezhibni; pozanimajte pa se tudi, ali ima urejeno gradbeno dovoljenje in je pravilno vpisana v zemljiško knjigo ter neobremenjena s hipotekami. Za pomoč pri oceni stanja nepremičnine lahko najamete strokovnjaka; za urejanje dokumentacije pa se lahko obrnete na izkušene bančne strokovnjake.

Izberite najprimernejši kredit

Realno ocenite, kaj si lahko privoščite. Na spletnih straneh bank naredite informativne izračune, ki pokažejo, ali vam bolj ustreza stanovanjski kredit s spremenljivo ali fiksno obrestno mero. Oglejte si tudi različne oblike stanovanjskih kreditov. Kreditojemalci se radi odločijo tudi za stanovanjski kredit s kombinirano obrestno mero. Če želite, da se vam kredit izplača v gotovini, se lahko odločite za stanovanjski kredit z izplačilom v gotovini, ki ne zahteva dokazil o namenski porabi.

Zavarujte se pred nepričakovanimi dogodki

Življenje je nepredvidljivo. Odplačevanje kredita lahko ovirajo neprijetni dogodki, kot so izguba službe, ločitev, upokojitev, izguba partnerja ipd. Tudi v takšnih primerih lahko računate na Novo KBM. Na pogovoru s strokovnjakom se boste lahko dogovorili tudi za odgovorno kreditiranje, kar pomeni, da kredit ne bo presegal vaših zmožnosti odplačevanja v celotnem obdobju najema kredita. Sem spada tudi možnost življenjskega zavarovanja ter zavarovanja doma, zaradi česar boste vi in vaši najbližji lahko brez skrbi.

Želite vedeti več? O stanovanjskem kreditu Nove KBM si preberite na njihovi spletni strani ali se oglasite pri bančnih strokovnjakih v poslovalnicah Nove KBM.

Več iz rubrike