Nakazanih prvih 11 milijonov evrov mesečnega temeljnega dohodka
O

Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, so nakazilo prejeli danes. Preostali imajo čas za oddajo vloge še do 31. maja.
Fotografija: Za meseca april in maj jim bo Furs izplačal mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. FOTO: REUTERS
Za meseca april in maj jim bo Furs izplačal mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. FOTO: REUTERS

Ljubljana - Prvi samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov, so danes prejeli mesečni temeljni dohodek za mesec marec. Nakazilo v skupnem znesku 11,2 milijona evrov je prejelo nekaj več kot 32.000 upravičencev.

Nakazilo v višini 350 evrov so prejeli tisti, ki so do 18. aprila preko Fursovega informacijskega sistema eDavki vložili izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Na tej podlagi je finančna uprava danes izvedla nakazilo 32.015 upravičencem v skupnem znesku 11,2 milijona evrov, so sporočili iz Fursa. Seznam prejemnikov so objavili na svojih spletnih straneh.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim, kmetom, družbenikom in verskim uslužbencem poleg izplačila mesečnega temeljnega dohodka predvideva tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov. Obe ugodnosti je mogoče uveljavljati v isti izjavi.

Do pomoči so upravičeni za obdobje od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja. Za meseca april in maj jim bo Furs izplačal mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov.

Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, so nakazilo prejeli danes. Preostali imajo čas za oddajo vloge še do 31. maja, denar pa bodo prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Pogoj za pridobitev pomoči je v skladu z veljavnim zakonom, da so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Prosilec mora imeti tudi poravnane vse zapadle davčne obveznosti.

Medtem pa je vlada v potrditev v DZ poslala predlog spremembe pogojev, in sicer naj bi bili do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Več iz rubrike

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

aktualno

Za državo je ceneje, da samozaposlene ohrani pri poslovnem življenju

Marko Jaklič: Samozaposlenim in malim podjetnikom je potrebno odpisati plačevanje socialnih prispevkov.

aktualno

Dewesoft v prvi polovici leta za tretjino povečal obseg proizvodnje

Trboveljsko hitro rastoče podjetje Dewesoft je na včerajšnji skupščini predstavilo aktualne poslovne rezultate, zaposleni pa so kupili še 0,55-odstotni delež podjetja.

Komentarji: