Največje slovensko jezero je trenutno Cerkniško jezero

Zaradi obilnih padavin in taljenja snega na območju Notranjskega krasa prejšnji teden se je Cerkniško jezero tokrat ojezerilo v širšem obsegu kot ponavadi. Z obsegom 21,5 kvadratnih kilometrov tako trenutno velja za največje jezero v Sloveniji, drugo po velikosti pa je Planinsko jezero, so zapisali na agenciji za okolje.
Fotografija: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Ljubo Vukelič

V Sloveniji imamo precej naravnih in tudi umetnih jezer, svetovna zanimivost pa so presihajoča kraška jezera. Eno od teh je tudi Cerkniško jezero, ki velja za naravni kraški pojav. To kraško polje je del leta ojezerjeno, večino leta pa je suho, je za STA pojasnil Janez Polajnar z oddelka za hidrologijo pri agenciji za okolje.

Najvišja višina Cerkniškega jezera je bila izmerjena novembra leta 2000, in sicer so na vodomerni postaji Stržen Dolenje jezero namerili 654 centimetrov. Takrat je površina jezera znašala okoli 25 kvadratnih kilometrov, gladina jezera pa je bila za poldrugi meter višja od sedanje.

Trenutno drugo največje jezero je sodeč po sredinem satelitskem posnetku Planinsko jezero. Tudi to je presihajoče kraško jezero, ki je s kraškim podzemnim tokom povezano tudi s Cerkniškim jezerom. Na njegov nastanek, podobno kot na Cerkniškem jezeru, vpliva razmerje med dotokom vode s kraškega zaledja na kraško polje in odtokom vode skozi kraške požiralnike proti izvirom Ljubljanice na Ljubljanskem barju.

Kraško polje se ojezeri, ker je požiralna sposobnost požiralnikov manjša od dotoka vode. Eno večjih ojezeritev Planinskega polja so na agenciji za okolje beležili februarja 2014, ko je voda za več dni poplavila del naselij Planina in Laze.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Konec hitre mode in torbic za 19 evrov?

Hitra moda je posledica vzpona Kitajske, a ta je tik pred industrijsko revolucijo. Kdo bo odslej izdeloval »luivitonke«, »adidaske«, »najkice« za množice, ki nimaj…

aktualno

Slovensko družinsko podjetje do Nagrade nemškega gospodarstva 2020

»To priznanje je jasen signal, da je z gospodarstvom kot smo ga poznali nekoč – orientirano samo na dobiček, načeloma zaključeno. V ospredje stopajo poslovni modeli, ki enakovredno obravn…

aktualno

Znanstveniki v mikorvalovki premog pretvorili v grafit za litij-ionske baterije

Znanstvenikom je uspelo surovi premogov prah pretvoriti v grafit, ki je uporaben v litij-ionskih baterijah. Proces je možno izvesti prek mikrovalovne obdelave.

aktualno

Tesla ponuja sanjsko službo

Če ste ljubitelji Elona Muska in Twitterja, Tesla ponuja službo vaših sanj.

Komentarji: