Največje evropske nogometne lige z novim rekordom

Skupina »velikih pet« ruši vse rekorde in piše evropsko nogometno pravljico, tudi s finančnega vidika.
Fotografija: Največ so v blagajno prinesli klubi iz Anglije, Španije, Nemčije, Italije in Francije. To leto so na vrhu Angleži, ki so zavzeli tudi finale Lige prvakov. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Največ so v blagajno prinesli klubi iz Anglije, Španije, Nemčije, Italije in Francije. To leto so na vrhu Angleži, ki so zavzeli tudi finale Lige prvakov. Foto: Reuters

Pet največjih evropskih nogometnih lig je v letu 2017-2018 skupaj ustvarilo rekordnih 15,6 milijarde evrov prihodka. To je kar 6 odstotkov več kot v prejšnji sezoni. Po podatkih Deloitte to pomeni, da je evropski nogometni trg zdaj vreden vrtoglavih 28 milijard evrov, piše spletni CNBC.

Največ so v blagajno prinesli klubi iz Anglije, Španije, Nemčije, Italije in Francije. Angleška Premiere League vodi z rekordnimi finančnimi doprinosi v višini 25 milijard evrov, tesno za njo sta nemška Bundesliga in španska La Liga.

Vsi klubi in skupna blagajna je to sezono kljub temu, da so igralcem močno povišali plače, zabeležili dobiček, spet rekordni, ki se je povečal kar za 16 odstotkov, kar pomeni okoli 850 milijonov evrov. »Evropski nogometni klubi so ta trenutek finančno izredno močni, sploh angleški, ki to leto prednjačijo tudi v Ligi prvakov,« je še povedal Dan Jones iz športnega oddelka Deloitta.

Več iz rubrike