Največje banke so v štirih letih v fosilna goriva vlile 3800 milijard

Novo poročilo Banking on Climate Chaos kaže, da se financiranje fosilnih goriv še naprej povečuje kljub zavezam Pariškega sporazuma.
Fotografija: 60 največjih svetovnih bank je v štirih letih v fosilna goriva vložilo 3800 milijard dolarjev. FOTO: REUTERS/Peter Andrews
Odpri galerijo
60 največjih svetovnih bank je v štirih letih v fosilna goriva vložilo 3800 milijard dolarjev. FOTO: REUTERS/Peter Andrews

Kaj naklepa bančni sektor? V tem tednu objavljeno poročilo razkriva, da je 60 največjih svetovnih bank od sprejetja Pariškega sporazuma leta 2016 v industrijo fosilnih goriv vložilo več kot 3800 milijard dolarjev.
 
Poleg tega je bilo financiranje fosilnih goriv leta 2020 višje kot leta 2016, kar je trend, ki ostro nasprotuje cilju Pariškega sporazuma, tj. da hitro zmanjšamo emisije z misijo omejiti dvig svetovne temperature na 1,5 °C. Te banke so v zadnjih petih letih samo v 100 vodilnih podjetij, ki proizvajajo fosilna goriva, vlile skoraj 1500 milijard dolarjev.
 
image_alt
Banke štejejo dobičke, bankirji si višajo bonuse

Izčrpno poročilo je 12. izdaja Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance in Sierra Cluba, ki ga podpira več kot 300 organizacij iz 50 držav po vsem svetu.
 
Največji kršitelji so banke s sedežem v ZDA. In številka ena je (ponovno) JPMorgan Chase, ki se je zavezala, da bo financiranje uskladila s Pariškim sporazumom 6. oktobra 2020. Od leta 2016 do leta 2020 je ena največjih investicijskih bank s posojanjem in prevzemom zavarovalnih skladov fosilnim gorivom zagotovila skoraj 317 milijard dolarjev – 33 odstotkov več kot Citibank, druga najslabša banka na tej lestvici. V tolažbo ni niti to, da se skupno financiranje fosilnih goriv JPMorgan Chase leta 2020 med pandemijo zmanjšalo za 20 odstotkov.

Posnetek zaslona: https://www.bankofthewest.com/
Posnetek zaslona: https://www.bankofthewest.com/

 
Še en presenetljiv rezultat podatkov za leto 2020 kaže, da je BNP Paribas s sedežem v Parizu (katere hčerinska družba v ZDA je Bank of the West, ki močno oglašuje svojo domnevno odgovornost do podnebja – to je najbolj vidno na njihovi spletni strani - slika zgoraj) leta 2020 postala četrta najslabša banka. BNP Paribas je leta 2020 zagotovila 41 milijard dolarjev fosilnega financiranja, kar je 41 odstotkov več kot v letu 2019. To pomeni, da je največ financiranja fosilnih goriv lani prišlo prav iz BNP Paribas, kljub trdnim političnim zavezam banke, ki omejujejo financiranje nekonvencionalne nafte in plina.

image_alt
Dobrodošli v betonski džungli v Avstriji

Opazen sicer pomemben napredek

 
Skupno financiranje fosilnih goriv družbe Wells Fargo se je leta 2020 strmo znižalo (za 42 odstotkov), kljub temu da je največji financer tega sektorja na svetu. Kot rezultat, je Wells Fargo padel s 4. v letu 2019 na 9. mesto v 2020 na lestvici »najslabših«. V zadnjih petih letih se je zgodilo prvič, da Wells Fargo ni ena od najslabših štirih bank.
 
Poročilo je primerjalo tudi obstoječe zaveze bank glede podnebne politike s cilji Pariškega sporazuma in ugotovilo, da so zelo nezadostne in na splošno neskladne. Nedavne odmevne bančne politike se osredotočajo bodisi na oddaljen in slabo opredeljen cilj – doseči podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050, bodisi na omejevanje financiranja nekonvencionalnih fosilnih goriv.
 
image_alt
Hrvaška: Brez podkupnin ne gre

»To poročilo kaže, da so banke žal še vedno zataknjene v preteklosti in vsi trpimo posledice. Financiranje fosilnih goriv leta 2021 ni samo slab zgled, ampak tudi slab posel,« je komentiral David Turnbull iz Oil Change International, raziskovalne, komunikacijske in zagovorniške organizacije, ki je tudi soavtor omenjenega poročila.
 

Več iz rubrike