Največ turistov je junija v Slovenijo prišlo iz Nemčije

Junija v Sloveniji okoli 1,7 milijona turističnih prenočitev, pri čemer so jih 75 odstotkov ustvarili tuji turisti.
Fotografija: Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, Piranu in na Bledu, medtem ko so domači turisti največkrat prenočili v občinah Piran in Izola. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, Piranu in na Bledu, medtem ko so domači turisti največkrat prenočili v občinah Piran in Izola. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenijo je junija po podatkih Statističnega urada RS obiskalo skoraj 700.000 turistov, kar je 13 odstotkov več kot junija lani. V turističnih nastanitvenih obratih so zabeležili okoli 1,7 milijona prenočitev, pri čemer so jih 75 odstotkov ustvarili tuji turisti. Število prenočitev se je sicer junija na letni ravni povečalo za 10 odstotkov.

Prihodov domačih turistov je bilo junija za štiri odstotke več kot v lanskem šestem mesecu, prenočitev pa so ustvarili približno enako kot lanskega junija. Tuji turisti so po drugi strani ustvarili 16 odstotkov več prihodov in 14 odstotkov več prenočitev.
Junija so v Sloveniji največ turističnih prenočitev med tujimi turisti ustvarili turisti iz Nemčije (19 odstotkov), sledili so jim turisti iz Avstrije (devet odstotkov) in Italije (šest odstotkov). Na statističnem uradu so ob tem izpostavili, da so nemški turisti junija ustvarili skoraj 50 odstotkov več prenočitev kot junija 2018.

Tudi junija so največ prenočitev beležili v gorskih občinah (32 odstotkov). V primerjavi z junijem lani so v gorskih občinah zabeležili 22 odstotkov več prenočitev. Po deležu prenočitev so gorskim sledile obmorske občine (22 odstotkov) in nato zdraviliške občine (18 odstotkov).

Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, Piranu in na Bledu, medtem ko so domači turisti največkrat prenočili v občinah Piran in Izola.

Kampi, ki so se med kategorijami obratov junija za hoteli, zasebnimi sobami, apartmaji in hišami po prenočitvah uvrstili na tretje mesto, so glede na lanski junij zabeležili največji porast prenočitev, in sicer več kot 28-odstoten.

Iz statističnega urada so sporočili še polletno turistično statistiko, ki kaže, da je bilo v Sloveniji v prvih šestih mesecih tri odstotke več prihodov domačih turistov, ki so ustvarili približno enako prenočitev kot v enakem lanskem obdobju, tuji turisti pa so v tem obdobju ustvarili osem odstotkov več prihodov in šest odstotkov več prenočitev.

Več iz rubrike