Najdaljši most nad morjem so gradili skoraj desetletje

Velika slovesna otvoritev se bo v mestu Zhuhai zgodila v sredo, ko napovedujejo tudi prihod predsednika Xi Jinpinga.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Najdaljši most, v katerega je vgrajenih več kot 420.000 ton jekla, bo nad delto Biserne reke v obliki črke Y povezoval finančno središče Azije Hongkong, kitajsko igralniško prestolnico Macao in kitajsko celino v mestu Zhuhai, za promet bo -po mnogih zapletih in skoraj desetletju gradnje- odprt v sredo. Z njegovim odprtjem se bo potovalni čas na šestpasovnici skrajšal za 60 odstotkov, se pravi 4 ure potovanja bodo zdaj zahtevale le 45 minut vožnje.

AFP
AFP

Most, ki povezuje Hongkonški otok Lantau z Zhuhaijem in igralniško prestolnico Macao, je dolg 55 kilometrov in sloni na treh jeklenih konstrukcijah, dogradili so še dva umetna otoka, na poti pa se bodo potniki potopili tudi pod gladino v podvodni predor.

AFP
AFP

Po načrtih bo moral most prenesti potres z magnitudo 8,0 po Richterjevi lestvici, močne sunke vetra med divjanjem tajfunov in morebitni trk s supertankerjem. Za številne ladje, ki plujejo v teh vodah, bo na voljo več enosmernih prehodov.

Gradnja mega mostu se je začela že v letu 2009, a se je zaradi zamud in nepredvidljivih momentov v gradnji, spreminjajočih finančnih struktur, možnih koruptivnih dejanj in mnogih smrti delavcev, zavlekla v skoraj desetletje trajajoči projekt. Zagovorniki projekta ga označujejo kot projektni in izvedbeni čudež, nasprotniki pa so ga poimenovali tudi »most smrti«, saj se jim zdi nepotreben, tako s stroškovnega vidika, kot zaradi vseh izgubljenih življenj pri izredno zahtevni gradnji.


PREBERITE ŠE:

Kitajska gradi svojo Silicijevo dolino


Velika slovesna otvoritev se bo v mestu Zhuhai zgodila v sredo, ko napovedujejo tudi prihod predsednika Xi Jinpinga.

AFP
AFP

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: