Najboljše restavracije in trgovine v Ljubljani
Turizem Ljubljana ocenjevanje turistične ponudbe v okviru projekta Ljubljanska kakovost (LQ) izvaja vsaki dve leti, in sicer z metodo skritega gosta. Projekt zajema restavracije v Ljubljani in regiji Osrednje Slovenije ter trgovine v mestnem jedru Ljubljane.
Lani je strokovna komisija ocenila 89 gostiln in 10 kavarn v Ljubljani, 21 restavracij iz ostalih občin osrednjeslovenske regije ter 200 trgovin v središču Ljubljane.
Med restavracijami je priznanje Znak ljubljanske kakovosti 2017 prejelo 30 restavracij iz ljubljanske mestne občine in tri restavracije iz ostalih občin v regiji, ki so v ocenjevanju presegle 75 točk. V kategoriji kavarn in slaščičarn je letos skupno oceno vsaj 75 točk doseglo sedem kavarn oz. slaščičarn.
"Ljubljana je v zadnjih letih doživela resničen razcvet kulinaričnega dogajanja," so na spletni strani zapisali v Turizmu Ljubljana. Ljubljansko kulinariko odlikuje raznovrstna izbira, ki obsega vse od tradicionalnih slovenskih jedi do klasik mednarodne kuhinje ter posebnosti bolj eksotičnih kuhinj. Ponudbo opazno zaznamujejo sezonske sestavine iz domače pridelave okoliških kmetij, so dodali.
Kot opažajo v Turizmu Ljubljana, se kakovost restavracij iz leta v leto dviguje. V letu 2014 so vsaj 90 točk prejele tri restavracije, v letošnjem letu pa pet. Nad 80 točk je v letu 2014 prejelo skupaj 10 restavracij, letos 23. Vsaj 75 točk je letos doseglo 33 restavracij, kar je ena več kot v letu 2014.
Med trgovinami pa so Znak Ljubljanske kakovosti 2017 so prejele trgovine, ki so dosegle povprečno oceno 87,19 - zgolj v središču Ljubljane je takšnih trgovin 41. "V središču Ljubljane lahko tudi najbolj zahteven kupec najde ponudbo zase," so poudarili na Turizmu Ljubljana.
Več iz rubrike
Joc Pečečnik prijatelju Franciju Pliberšku v spomin
Gradnja skupnosti je bila Francijevo poslanstvo. Verjel je v sodelovanje, izmenjavo idej, znanost in napredek.
Zgodba avtomobilskega dobavitelja v postopku transformacije
Zapleten proces prehajanja iz klasičnih montažnih postopkov v nove proizvodne procese