Nagrajene slovenske inovacije v živilski industriji

Slovenci smo znani kot zelo kreativni in inovativni. Na našem uradi za intelektualno lastnino sprejmejo skoraj vsak dan en patent. Do mnogo inovacij je v letu 2018 prišlo tudi na področju nutricionistike.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Inštitut za nutricionistiko je javnosti predstavil inovativna živila leta 2018, ki so bila proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, Mlekarna Krepko za Bio jogurt z aronijo, Presad za Bio zelenjavni sok iz rdeče pese, Pivovarna Laško Union za linijo izdelkov Zala z okusi brez sladkorja in podjetje Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo. Posebna nagrada za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil je bila podeljena Mlekarni Planika Kobarid.

Državna sekretarka Jožica Maučec Zakotnik je povedala: »Prispevek k povečevanju ponudbe zdravju prijazne hrane je zelo pomemben. Z enotnim sloganom »Dober tek Slovenija – zdravo uživaj in več gibaj« na ministrstvu povezujemo vse aktivnosti, ki jih v medresorskem sodelovanju prepoznamo kot podporo nacionalnemu programu. V Sloveniji imamo v povprečju za 120 % prekoračen priporočen vnos soli in presegamo dnevno še sprejemljivo količino 50-ih gramov sladkorja. Inovativna živila zagotovo ponujajo pomemben del odgovora na to, kako izboljšati prehrano, zato je projekt Inštituta za nutricionistiko zelo obetaven. Dosegli smo tudi pomemben premik v sodelovanju z gospodarstvom – nacionalna mlečno predelovalna industrija je lani podpisala zavezo, da bo v svojih izdelkih zmanjšala vsebnost sladkorja in soli, zaveze za izboljševanje pa je že pred tem sprejela tudi industrija pijač.«.

Inštitut za nutricionistiko je nagrade podelil že četrto leto. Na razpis je prispelo 62 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah. S tem nekomercialnim projektom ozaveščajo potrošnike, da bi lažje prepoznali nova, izboljšana živila. Slovenske proizvajalce živil pa spodbujajo pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil tako, da bi dosegli ugodnejšo hranilno sestavo in druge prednosti za potrošnike. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj. Izbor inovativnih živil pomembno prispeva k izpolnjevanju nacionalnih ciljev s prenosom v konkretne rešitve na terenu.

Več iz rubrike