Nagrade za najboljše ideje v projektiranju gradbenih projektov

Prve zmagovalce je med študenti gradbeništva prinesel mednarodni natečaj projektiranja gradbenih projektov z naprednimi specializiranimi programi v organizaciji CGS Labs.
Fotografija: Ne gre le pa popularizacijo naprednih specialziranih programov, pač pa tudi za prepoznavnost študentov, ki vstopajo na trg dela. Foto: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Ne gre le pa popularizacijo naprednih specialziranih programov, pač pa tudi za prepoznavnost študentov, ki vstopajo na trg dela. Foto: Tadej Regent/Delo

Podjetje CGS Labs je uspešno izvedlo prvi mednarodni natečaj za študente gradbeništva CGS Labs Infrachallenge 2019. Minuli teden so na zaključnem dogodku v Ljubljani predstavili najboljše projekte in slavnostno podelili nagrade in priznanja.
K sodelovanju so bili vabljeni študentje zaključnih letnikov in diplomanti gradbenih fakultet iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije.

V okviru natečaja so ti morali izdelati načrt infrastrukturnega objekta z uporabo enega od specializiranih CGS Labs programov za načrtovanje cest, železnic ali vodotokov. Projekte je ocenjevala strokovna komisija, v kateri so sodelovali priznani profesorji, strokovnjaki iz projektivnih podjetij in predstavniki organizatorja CGS Labs. »Čeprav je bilo od devetnajstih prijav v roku oddanih le osem projektov, pa lahko rečemo, da nas je kakovost teh prijetno presenetila,« je povedal direktor podjetja CGS Labs, Matjaž Šajn.
Zmagovalci z leve proti desni: Jure Česnik, Darko Rostovski, Nemanja Losić, Danijel Savković, Matjaž Šajn, Hrvoje Kmoniček, Alex Želj, Dušan Rajlić, Iztok Zabreznik). Foto: Arhiv podjetja
Zmagovalci z leve proti desni: Jure Česnik, Darko Rostovski, Nemanja Losić, Danijel Savković, Matjaž Šajn, Hrvoje Kmoniček, Alex Želj, Dušan Rajlić, Iztok Zabreznik). Foto: Arhiv podjetja

Prvo nagrado sta prejela Nemanja Losić in Danijel Savković, diplomanta Fakultete za gradbeništvo iz Beograda, ki sta s programom za načrtovanje železnic izdelala idejni projekt ozkotirne železnice na odseku Bioska – Stapari. Drugo mesto je zasedel Darko Ristovski iz Fakultete za gradbeništvo v Skopju z idejnim projektom načrtovanja cest v Sverni Makedoniji. Tretjo nagrado si je po mnenju strokovne komisije zaslužil Hrvoje Kmoniček iz Gradbene fakultete v hrvaškem Osjeku, ki je s izdelal idejni projekt avto-moto steze.

Komisija je šeposebej izpostavila projekt Alexa Želja, študenta mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, za idejni projekt severne mariborske obvoznice.

»Namen nagradnega natečaja ni bil zgolj popularizirati uporabo naprednih računalniških tehnologij za načrtovanje infrastrukturnih objektov med študenti gradbeništva v regiji, temveč jim hkrati omogočiti, da se kakovostno predstavijo bodočimi delodajalcem. Uspeh nam daje spodbudo za naprej,« je z izpeljanim projketom zadovoljen Šajn.

Podjetje bo nagradni natečaj zopet ponovilo čez dve leti, takrat nameravajo vanj vključiti še več držav.

Več iz rubrike