Na volitvah v Mehiki zmagal levi populist Lopez Obrador

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Mehiki je po podatkih volilne komisije zmagal levičarski populist in voditelj gibanja Morena Andres Manuel Lopez Obrador. Nekdanjemu županu prestolnice Ciudad de Mexico je po porazu leta 2006 in 2012 tako v tretje uspelo s podporo 53 odstotkov glasov. Ostali kandidati so že priznali poraz.
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

Po uradnih ocenah volilne komisije je Lopez Obrador zmagal s 53 do 53,8 odstotka glasov. Drugouvrščeni je kandidat konservativne koalicije Za Mehiko naprej Ricardo Anaya, ki je prejel več kot polovico glasov manj - med 22,1 in 22,8 odstotka. Sledi kandidat koalicije Vsi za Mehiko pod vodstvom vladajoče Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) Jose Antonio Meade z med 15,7 in 16,3 odstotka glasov.

Pred tem so zmago Lopeza Obradorja napovedale tudi tri organizacije, ki so izvedle vzporedne ankete.

Prvi levi predsednik v moderni zgodovini države Lopez Obrador je ob zmagi ponovil obljubo, da bo v državi uvedel globoke spremembe, hkrati pa zagotovil, da si želijo avtentično demokracijo in da ne želijo zgraditi diktature. Obljubil je, da bo varoval svoboščine, zasebni sektor, z ZDA pa sledil odnosom prijateljstva in sodelovanja.

Več iz rubrike