Na slovenskih tirih štiri nove lokomotive

Družba Slovenske železnice je podpisala pogodbo za nakup štirih novih dizelskih lokomotiv. Nove lokomotive bodo bistveno bolj varčne, hkrati pa za četrtino zmogljivejše.
Fotografija: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Dokumentacija Dela

Pogodbo so podpisali s češkim proizvajalcem CZ Loko. Vrednost posla je 7,46 milijona evrov brez DDV oz. 9,10 milijona evrov z davkom.
Lokomotive modela effishunter 1000 so za 25 odstotkov zmogljivejše, manj hrupne in dosegajo najsodobnejše okoljske standarde. Izdatno nižji bodo stroški vzdrževanja, večja bo zanesljivost, hkrati pa bo poraba goriva na opravljeno delo bistveno nižja.
Podjetje SŽ-Tovorni promet, ki na leto prepelje okoli 21 milijonov ton tovora, bo štiri nove premikalne lokomotive uporabljalo na tovorni postaji Koper, ki je po obsegu dela po njihovih navedbah najpomembnejša tovorna postaja na slovenskem železniškem omrežju.
Nove premikalne lokomotive bodo omogočile povečanje konkurenčnosti in kakovosti storitev na visoko konkurenčnem prevoznem trgu, obenem pa pomenile pomemben korak naprej pri izpolnjevanju vse zahtevnejših okoljevarstvenih predpisov.
 

Več iz rubrike

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

aktualno

Poslujte sodobno z uporabo naprednega paketa

Digitalne storitve vsak dan znova dokazujejo, da so dobrodošla rešitev za naš natrpani vsakdan. Z njihovo pomočjo se lahko opravkov lotimo kar od doma ali med potjo; vse, kar potrebujemo, so le račun…

Komentarji: