Na Ljubljanskem gradu tridnevna dežela bluesa

Na Ljubljanskem gradu se 27. junija (četrtek) začenja mednarodni festival Bluesland, ki bo pred poletjem obogatil Ljubljano z blues glasbo. V treh zaporednih večerih nastopajo Richie Kotzen, Ana Popović, Eric Gales, Mike Sponza, Sven Hammond, Kirk Fletcher, Rosedale, Manu Lanvin, Laura Cox Band, Bad Notion, Tomislav Goluban Band, Shuffle Truffle in drugi.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Bluesland je zrasel iz festivala MotörCity, ki je lani sklenil poletno festivalsko sezono v Tolminu, kjer je šlo za druženje ljubiteljev bluesa, rocka in motociklov. Organizatorji so zaznali, da si poslušalci bluesa, ki so bili na festivalu v večini, želijo še več tovrstne glasbe in manj žanrsko obarvane rock glasbe, zato so se odločili za selitev v Ljubljano in novo ime.

"In če je MotörCity Slovenijo postavil na zemljevid blues festivalov, Bluesland nadaljuje njegovo izročilo in ga dviguje na novo raven - s fokusom na glasbi," so zapisali pred letošnjim začetkom.

Nastopajoči bodo svoj talent, čutenje glasbe in spretnosti prikazovali tri zaporedne večere na osrednjem grajskem dvorišču. Obiskovalcem, ki jim redni program ne bo dovolj, pa so pripravili tudi jam sessione, s katerimi se bo uradni del nadaljeval v Jazz Clubu Grad.

Med izvajalci prvega Blueslanda po mnenju organizatorjev izstopa Richie Kotzen, ki je lani nastopil na ogrevanju festivala MotörCity in razprodal Komuno v Kinu Šiška. Kotzen je eden najbolj zanimivih in vsestranskih kitaristov, deloval je tudi v sestavih Poison, Mr. Big in The Winery Dogs.

Na vprašanje, kako so izbrali nastopajoče, je predstavnica organizatorja Nika Brunet pojasnila, da se morajo pri izbiri vedno sestaviti različne stvari: razpoložljivost glasbenega izvajalca, pripravljenost na sodelovanje in še marsikaj: "Nastopajoči niso bili izbrani naključno in prav vsi si po našem mnenju zaslužijo nastop pred ljubljansko publiko. Vsak je mojster svojega žanra, nekateri uveljavljeni glasbeniki, drugi prihajajoča imena blues glasbe."

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: