Na Kubi bodo objavili ime novega predsednika

V Havani bodo danes sporočili ime novega predsednika Kube, ki prvič po skoraj 60 letih ne bo iz družine Castro.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Potem ko je Raul Castro po desetih letih zapustil položaj, je državni svet v sredo na tajnem glasovanju med svojimi člani izvolil svojega novega predsednika. Edini kandidat je bil 57-letni Miguel Diaz-Canel.

Dosedanjega prvega podpredsednika države Miguela Diaz-Canela je za svojega naslednika izbral sam Castro.

Na tajnem glasovanju ga je v sredo izvolil 31-članski državni svet, najvišje izvršno telo, ki ga je na ustanovni seji izvolil novi sklic več kot 600-članskega parlamenta po marčevskih volitvah.

Izid glasovanja bodo objavili danes. Že pred meseci so namreč sporočili, da bo ime novega predsednika znano 19. aprila ob 57. obletnici zmage nad nasprotniki Castra, ki so jih podpirale ZDA, v Prašičjem zalivu, ki jo na Kubi slavijo kot prvi poraz ameriškega imperializma v Latinski Ameriki.

Tako bo prvič po skoraj 60 letih, po obdobju vladavine bratov Castro - voditelja komunistične revolucije Fidela, ki je pred smrtjo leta 2016 vladal skoraj 50 let, in Raula - predsednik te otoške karibske države postal nekdo, ki ni sodeloval v komunistični revoluciji leta 1959.

Diaz-Canel bo tudi prvi predsednik komunistične Kube, ki ne bo vodil vladajoče komunistične partije. Kot predstavnik mlajše generacije politikov se zavezama za modernizacijo Kube, a je tudi dolgoletni aparatčik komunistične partije, tako da po oceni poznavalcev ni pričakovati dramatičnih političnih sprememb. Pričakovati jih tudi ni, ker bo Raul Castro komunistično stranko vodil vsaj še do naslednjega kongresa leta 2021. Izvoljen pa je bil tudi v parlament in bo ohranil velik vpliv na vojsko.

 

 

Več iz rubrike