Na Hrvaškem v prvem polletju za skoraj četrtino več turističnih obiskov in nočitev

V prvih šestih mesecih so imeli na Hrvaškem 5,7 milijona turističnih obiskov in 22,9 milijona nočitev, kar je 22 odstotkov več gostov in 23 odstotkov več nočitev kot v prvem lanskem polletju, je danes sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem. Slovenskih nočitev je bilo nekaj manj kot dva milijona.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Največ nočitev so v prvem polletju ustvarili nemški turisti, in sicer 4,94 milijona. Sledijo Avstrijci z 2,2 milijona nočitev ter Slovenci z 1,98 milijona, so navedli na ministrstvu. Na četrtem mestu so bili turisti iz Združenega kraljestva, ki so ustvarili 1,26 milijona nočitev, sledili so Poljaki z 1,05 milijona nočitev.

"Izjemno sem vesel, da so bili poleg naših tradicionalnih trgov kot so Nemčija, Avstrija in Slovenija, odlični rezultati na trgih Velike Britanije, Poljske in ZDA, na katerih smo se okrepili za več kot 30 odstotkov", je izjavil hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Gosti iz drugih držav so na Hrvaškem ustvarili 4,8 milijona obiskov in 20 milijonov nočitev, kar je v obeh primerih za 24 odstotkov več kot v prvih lanskih šestih mesecih. Hrvaških obiskov je bilo za 14 odstotkov več, nočitev pa za 20 odstotkov več, so še navedli.

Kot so dodali, je bilo največ nočitev v hotelih (8,72 milijona), sledile so zasebne namestitve (5,48 milijona) ter v kampih (4,24 milijona), medtem ko so v navtičnem turizmu imeli več kot 890.000 nočitev.

Turisti so več kot tri četrtine vseh nočitev ustvarili v hrvaški Istri in na Kvarnerju ter v Splitsko-dalmatinski in Dubrovniško-neretvanski županiji. Na celini so imeli nekaj več kot 1,7 milijona nočitev, več kot polovico od tega v Zagrebu.

Hrvaška centralna banka (HNV) je objavila, da so v prvih treh letošnjih mesecih imeli skoraj 360 milijonov evrov prihodkov od turizma, kar je bilo za 2,3 odstotka več kot v prvem trimesečju leta 2016. Obenem se je delež prihodkov od turizma v hrvaškem bruto domačem proizvodu (BDP) znižal za 0,1 odstotka, so še zapisali v današnjem sporočilu.

Medtem pa hrvaški turistični delavci zahtevajo od vlade nujno pomoč pri iskanju sezonskih delavcev v tujini, glede na to, da potrebujejo 2500 delavcev, ki jih na hrvaškem trgu delovne sile ne morejo dobiti.

Na Hrvaškem zavodu za zaposlovanje je bilo danes prijavljenih manj kot 170.000 brezposelnih, na spletni strani zavoda pa je objavljenih več kot 11.800 razpisov za prosta delovna mesta. Večinoma iščejo natakarje, prodajalce, kuharje, pomožne kuharje, snažilke in voznike.

Iz vlade so medtem potrdili, da bodo zvišali kvote za zaposlovanje delavcev iz drugih držav, a niso navedli natančnih številk.

Več iz rubrike