Na Hrvaškem lani z rekordnima 102 milijonoma turističnih nočitev

Hrvaški turizem je lani dosegel zgodovinska 102 milijona nočitev, kar je bilo za 12 odstotkov več kot v letu 2016, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. Število prihodov turistov se je medtem povečalo za 13 odstotkov na 18,5 milijona.
Fotografija: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Marko Djurica/Reuters

Cappelli ob tem pričakuje približno 11 milijard evrov prihodkov iz naslova turizma, kar bo med osem in 10 odstotkov več kot v letu 2016. Optimizem temelji na podatkih iz prvih devetih lanskih mesecev, ko so realizirali 8,7 milijarde evrov prihodkov, kar je bilo 10 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2016.

Gre za zgodovinske turistične rezultate, Hrvaška pa se je s tem potrdila kot ena izmed najbolj priljubljenih turističnih držav, ki jo čez celo leto obiskuje vse več gostov, je poudaril minister.

Na vrhu lanske lestvice nočitev so turisti iz Nemčije z 20,7 milijona nočitvami, kar je bilo 14 odstotkov več kot v letu pred tem. Sledijo Slovenci z 10,1 milijona in šestodstotnim zvišanjem ter Avstrijci z 7,6 milijona nočitev, kar je bilo za sedem odstotkov več.

Med prvimi petimi hrvaškimi turističnimi trgi sta tudi Poljska in Češka, ki sta prispevali 6,3 in 5,4 milijona nočitev. Ob tem je bilo poljskih nočitev za 21 odstotkov, čeških pa za šest odstotkov več. Hrvaški turisti so lani ustvarili 12 milijonov nočitev, kar je bilo za 14 odstotkov več kot v letu 2016.

Nemški turisti so najštevilnejši, tudi ko gre za obiske. Hrvaško je namreč lani obiskalo približno 2,7 milijona Nemcev. Slovenskih turistov je bilo 1,4 milijona, sledijo pa Avstrijci, ki so ustvarili približno 30.000 obiskov manj. Več kot 970.000 obiskov so imeli turisti s Poljske ter skoraj 790.000 češki turisti.

Cappelli je posebej poudaril krepitev števila prihodov britanskih turistov za 26 odstotkov ter turistov iz ZDA za 34 odstotkov. Zaradi dnevne letalske povezave med Zagrebom in Dubajem je vse več turistov z Daljnega vzhoda in Avstralije. Poudaril je, da bodo razvijali Hrvaško kot letalsko turistično destinacijo.

Največ nočitev je bilo lani v Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Medulinu in Umagu, ki so skupaj imeli več kot 17 milijonov nočitev. Ko gre za vse hrvaške turistične nočitve, je bilo približno 35 milijonov nočitev v zasebnih namestitvah, 25 milijonov v hotelih, 19 milijonov v kampih ter nekaj več kot tri milijone v navtičnem turizmu.

Cappelli pričakuje, da bodo v letošnjem letu zvišali turistične rezultate za od pet do sedem odstotkov. Po njegovih informacijah je na Hrvaškem letos pričakovati več kot milijardo evrov vlaganj v turizem, kar bo približno 15 odstotkov več kot lani.

Več iz rubrike