Na festivalu Golden Drum med govorci tudi Slavoj Žižek

Zlati boben je postal eden največjih mednarodnih festivalov kreativnosti v Evropi, ki ga vsako leto obišče več kot tisoč kreativcev iz 40 držav. Letos bo obiskovalce s svojo prisotnostjo počastil tudi slovenski filozof Slavoj Žižek.
Fotografija: Slavoj Žižek. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Slavoj Žižek. Foto Matej Družnik

Festival stremi k višanju standardov tržnem komuniciranju in transparentnosti v oglaševanju. Ima velik vpliv na razvoj kreativnih industrij, še posebej v Srednji in Vzhodni Evropi, letošnji slogan pa se glasi KREATIVNOST POGANJA SPREMEMBE.

Slavoj Žižek pa je kot velik zagovornik sprememb en največkrat objavljenih filozofov zgodnjega 21. stoletja in predstavlja piko na i takemu dogodku. S kombinacijo klasične nemške filozofije z lacanovsko psihonalizo se njegova predavanja in teorije gibljejo od najbolj zahtevnih filozofskih višin do radikalne kritike sodobnega kapitalizma.

Je mednarodni direktor na Birkbeckovem inštitutu za humanistiko (Birkbeck College, Univerza v Londonu), ugledni učenec na univerzi Kyung Hee (Seul) in višji raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Slovenija).

Njegove najnovejše knjige vključujejo »V obrambi izgubljenih vzrokov« (Verso, 2009), Življenje ob koncu časa (Verso, 2010), Manj kot nič. Hegel in senca narečnega materializma (Verso, 2012), Leto nevarnega sanjanja (Verso, 2012), Absolute Recoil.

Na novo temelje dialektičnega materializma (Verso, 2014), proti dvojnemu izsiljevanju. Begunci. Terorizem in druge težave s sosedi (Penguin, 2016), Pogum brezupnosti: leto igranja nevarno (Melvillejeva hiša, 2018), Kot tat na dnevnem času: Moč v obdobju post-človeštva (Allen Lane, 2018) ), Pomen komunističnega manifesta (Polity, 2019).

Več iz rubrike

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

aktualno

Poslujte sodobno z uporabo naprednega paketa

Digitalne storitve vsak dan znova dokazujejo, da so dobrodošla rešitev za naš natrpani vsakdan. Z njihovo pomočjo se lahko opravkov lotimo kar od doma ali med potjo; vse, kar potrebujemo, so le račun…

Komentarji: