Na festivalu Golden Drum med govorci tudi Slavoj Žižek

Svet kapitala
Slavoj Žižek. Foto Matej Družnik

Zlati boben je postal eden največjih mednarodnih festivalov kreativnosti v Evropi, ki ga vsako leto obišče več kot tisoč kreativcev iz 40 držav. Letos bo obiskovalce s svojo prisotnostjo počastil tudi slovenski filozof Slavoj Žižek.

Festival stremi k višanju standardov tržnem komuniciranju in transparentnosti v oglaševanju. Ima velik vpliv na razvoj kreativnih industrij, še posebej v Srednji in Vzhodni Evropi, letošnji slogan pa se glasi KREATIVNOST POGANJA SPREMEMBE.

Slavoj Žižek pa je kot velik zagovornik sprememb en največkrat objavljenih filozofov zgodnjega 21. stoletja in predstavlja piko na i takemu dogodku. S kombinacijo klasične nemške filozofije z lacanovsko psihonalizo se njegova predavanja in teorije gibljejo od najbolj zahtevnih filozofskih višin do radikalne kritike sodobnega kapitalizma.

Je mednarodni direktor na Birkbeckovem inštitutu za humanistiko (Birkbeck College, Univerza v Londonu), ugledni učenec na univerzi Kyung Hee (Seul) in višji raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Slovenija).

Njegove najnovejše knjige vključujejo »V obrambi izgubljenih vzrokov« (Verso, 2009), Življenje ob koncu časa (Verso, 2010), Manj kot nič. Hegel in senca narečnega materializma (Verso, 2012), Leto nevarnega sanjanja (Verso, 2012), Absolute Recoil.

Na novo temelje dialektičnega materializma (Verso, 2014), proti dvojnemu izsiljevanju. Begunci. Terorizem in druge težave s sosedi (Penguin, 2016), Pogum brezupnosti: leto igranja nevarno (Melvillejeva hiša, 2018), Kot tat na dnevnem času: Moč v obdobju post-človeštva (Allen Lane, 2018) ), Pomen komunističnega manifesta (Polity, 2019).
Več iz rubrike