Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namestili klopi, položili umetno travo in pršilce vode za hladno osvežitev.
Fotografija: Lani so akcijo izvedli v treh soseskah in na ta način za pet stopinj znižali temperaturo. FOTO: © PID/Fürthner
Odpri galerijo
Lani so akcijo izvedli v treh soseskah in na ta način za pet stopinj znižali temperaturo. FOTO: © PID/Fürthner

Dunaj velja za eno izmed evropskih prestolnic, ki jih klimatske spremembe najbolj ogrožajo. Lani poleti so zabeležili 45 dni, ko je temperatura presegla 30 stopinj Celzija, in kar 41 tropskih noči.

Da bi v vročih poletnih dneh tudi v središču mesta znižali temperaturo, bodo med 22. junijem in 20. septembrom 22 cest in ulic spremenili v hladne kotičke. Štiri izmed njih bodo trajno zaprli za promet, posadili drevesa, položili svetlejši asfalt ter dodali vodne in senčne elemente. Lani so akcijo izvedli v treh soseskah in na ta način za pet stopinj znižali temperaturo.
 
Vročina vpliva tudi na zdravje ljudi, še posebej starejših in otrok. Zato so mestne oblasti pri izbiri ulic, ki jih bodo začasno zaprle za promet in jih spremenile v hladne oaze, upoštevale lani izdelano vročinsko karto mesta. Ta prikazuje podatke o segrevanju posameznih predelov mesta, kje je najmanj zelenih površin, in tudi, kateri predel ima nadpovprečno veliko število starejših ljudi ali otrok.

Na podlagi vročinske karte nato mesto sprejema ukrepe za preprečevanje vročinskih otokov v mestu. V predelih z veliko otroki na primer uredijo več igrišč z vodnimi elementi, kjer pa stanuje veliko število starejših, postavijo več klopi v senci in zasadijo nova drevesa.
 

Anketa med meščani je pokazala, da bi kar 92 odstotkov prebivalcev treh ulic, kjer so lani uredili hladne kotičke, želelo projekt ponoviti. 70 odstotkom vseh Dunajčanov se zdi ideja dobra, več kot polovica pa bi si takega projekta želela tudi v svoji soseski.
 
 

Več iz rubrike