Na čakanje neuradno poslanih že skoraj 10.000 ljudi
O

Če ste delavca poslali na čakanje po starem (60 odstotkov nadomestila financira podjetje), vam ni potrebno oddajati še ene vloge za ugodnejše financiranje.
Fotografija: Podjetja lahko elektronsko vlogo za povračilo nadomestila plače z naslova čakanja na delo oddajo na portalu zavoda za delodajalce.
Podjetja lahko elektronsko vlogo za povračilo nadomestila plače z naslova čakanja na delo oddajo na portalu zavoda za delodajalce.

Ljubljana - Zavod RS za zaposlovanje je od sobote, ko je v veljavo stopil prvi protikoronski zakon, do vključno ponedeljka prejel 1154 vlog delodajalcev za koriščenje instituta čakanja zaposlenih na delo. Pred tem so delodajalci vloge za uporabo te možnosti oddajali po manj ugodnem interventnem zakonu. Teh je bilo skupaj 8441. Podatki so še neuradni.

Kot so danes za STA opozorili na zavodu, gre za neuradne oziroma neobdelane podatke, saj opažajo, da so nekateri delodajalci oddali po več vlog.

Institut čakanja na delo je v želji zajeziti gospodarske posledice novega koronavirusa namreč najprej predvidel zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki je začel veljati 29. marca. V tem zakonu je predvideno, da 80-odstotno nadomestilo plače čakajočim na delo v 40 odstotkih financira država, v 60 odstotkih pa delodajalec.

Od sobote je medtem v veljavi prvi protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, po katerem 80-odstotno nadomestilo plače čakajočih na delo v celoti preide v breme države.

Nekateri delodajalci so očitno vloge oddali po obeh zakonih, čeprav to ne bi bilo potrebno, saj bodo od zavoda prejeli poziv za dopolnitev vloge, ki bo nato obravnavana po novem, ugodnejšem zakonu.

Vlogo oddate na portalu, ZRSZ pripravljen

Na vprašanje, ali so kadrovsko in informacijsko pripravljeni na vse izzive, so na zavodu odgovorili, da se zavedajo resnosti razmer. "Prav zato praktično vsakodnevno spremljamo dogajanje in temu primerno tudi prilagajmo in organiziramo naše delo," so poudarili.

Kot so zatrdili, so bistveno okrepili delo na področju izvedbe interventnega zakona in ga organizirali na način, "da bomo lahko čim prej odločili o prejetih vlogah in tako pomagali delodajalcem, da omilijo svojo stisko zaradi izpada poslovanja".

"Poleg tega smo močno okrepili ekipo naših sodelavcev, ki opravlja registracijske postopke, saj v teh dneh pospešeno rešuje veliko število prejetih vlog za registracijo poslovnih subjektov in podvojenih vlog delodajalcev, zato da bi delodajalcem omogočili čimprejšnji vstop na portal," so pojasnili.

Ob delovnikih, tako na zavodu, zagotavljajo tudi tehnično podporo po telefonu glede registracije poslovnega subjekta na portalu ali glede pooblastila drugega uporabnika in oddaji elektronskih vlog za povračilo nadomestila plače, vzpostavljen pa imajo tudi poseben elektronski naslov za vsebinska vprašanja, povezana z novim zakonom.

Prav tako je okrepljen njihov kontaktni center, vse informacije pa sproti objavljajo na spletnih straneh, so sklenili.

Podjetja lahko elektronsko vlogo za povračilo nadomestila plače z naslova čakanja na delo oddajo na portalu zavoda za delodajalce, do pomoči, ki jo bo izplačeval zavod, pa bodo upravičena le tista, ki bodo izpolnjevala vse pogoje.

Kdo je upravičen

Po prvem protikoronskem zakonu morajo izkazati, da v prvem polletju letošnjega leta medletno beležijo upad prihodkov za več kot 20 odstotkov in v drugem polletju ne bodo dosegala več kot 50-odstotne medletne rasti prihodkov.

Tisti delodajalci, ki lani še niso poslovali, morajo medtem izkazovati vsaj 25-odstoten marčni mesečni upad prihodkov ali vsaj 50-odstoten aprilski ali majski upad prihodkov glede na februar.

Podjetja tudi ne smejo imeti neporavnanih obveznosti do države, ne smejo biti v stečajnem postopku in ne smejo biti neposredni ali posredni uporabnik državnega proračuna ali proračuna občine, katere delež prihodkov iz javnih virov je bil lani višji od 70 odstotkov. Hkrati delodajalci, ki se potegujejo za državno pomoč, ne smejo opravljati finančne in zavarovalniške dejavnosti. +

Več iz rubrike

Komentarji: