Na borzo prihaja Adria Prime indeks

V Zagrebu še danes potekajo 6. Slovenski in hrvaški dnevi investitorjev, ki jih organizirata Ljubljanska in Zagrebška borza. Ivana Gažić, predsednica uprave Zagrebške borze, je tam napovedala, da na borzo, oziroma bolj natančno zapisano na dve borzi, prihaja nov indeks; Adria Prime.
Fotografija: Ljubljanska borza. Ljubljana, 21. avgust 2018
Odpri galerijo
Ljubljanska borza. Ljubljana, 21. avgust 2018

Novi indeks bo sestavljen iz najbolj relevantnih podjetij z obeh borz, tako Ljubljanske kot Zagrebške (slednja je tudi lastnica Ljubljanske) in bo tako neke vrste regijski indeks. Njegovo izračunavanje se bo začelo 19. junija.
Za razliko od vseh indeksov, ki so obstajali v zgodovini Ljubljanske borze, bo Adria Prime t.i. 'total return' indeks, kar pomeni, da bo vključeval celotno skupno donosnost vključenih delnic, torej ob spremembi cen delnic se bodo v indeksu upoštevale tudi morebitne izplačane dividende, kar precej bolj natančno prikaže donosnost trga za posameznega investitorja.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: