Na Bledu podeljena priznanja gorenjskim inovatorjem

Gorenjska območna enota Gospodarske zbornice Slovenije je danes na Bledu podelila priznanja najboljšim gorenjskim inovatorjem. Zlata priznanja so šla v roke Elana, Domela, Iskraemeca, Acronija in Razvojnega centra Jesenice ter družbama Alpineon in Amebis v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Zbornica že 15 let nagrajuje uspešne zgodbe inovativnih podjetij oziroma njihovih zaposlenih z inovativno žilico. "V letošnjem letu smo lahko izredno ponosni na gorenjske inovatorje, ki so s svojimi idejami na razpisu predstavili intelektualne dosežke. Ne samo po številu prijav, tudi po kakovosti inovacij je letošnji razpis postregel še z boljšimi rezultati kot lanski," so sporočili iz območne gospodarske zbornice za Gorenjsko.

Poleg petih zlatih priznanj je zbornica gorenjskim inovatorjem podelila tudi tri srebrne in tri bronasta priznanja. Najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 27. septembra.

Elan je zlato priznanje prejel za zložljive turne smuči, ki omogočajo boljšo gibljivost v gorskem svetu, tako med hojo skozi ruševje kot pri plezanju na strmem terenu, hkrati pa jih odlikujejo vrhunske vozne lastnosti. Zložljive smuči so v Elanu razvili v sodelovanju s Slovensko vojsko, na voljo pa so tako za vojaško kot za civilno rabo.

Domel Holding je razvil sesalne enote za palične sesalnike, kjer do sedaj ni bil prisoten. Novosti se odlikujejo po najmanjših merah in najnižji teži z dobrimi ostalimi lastnostmi. Novost iz Domela so že izkoristili trije globalni proizvajalci sesalnikov, dva pa sta še v fazi testiranj. Gre za dva različna tipa motorjev, ki jih bodo izdelovali v Sloveniji in na Kitajskem.

Iskraemeco je razvil platformo pametnega električnega števca, ki omogoča enostavno integracijo naprednih pametnih funkcionalnosti v koncept pametnega omrežja. Platforma vključuje osnovne funkcionalne zahteve pametnega merjenja, določene na evropski ravni in se osredotoča na ključne izzive, s katerimi se soočajo kupci, ko se odločajo za prehod na pametno omrežje.

SIJ Acroni in Razvojni center Jesenice sta z inovacijo postopka izdelave in predelave jekla SINOXX 4542, postavila temelj za vpeljavo nove skupine nerjavnih vrst jekel v proizvodnji asortima podjetja, ki je postalo tudi proizvajalec izločevalno utrjenih nerjavnih jekel, namenjenih za uporabo v tehnološko in korozijsko zahtevnih aplikacijah.

Podjetji Alpineon in Amebis pa sta v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih v sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana razvili nov sintetizator govora slovenskega jezika eBralec. Inovacija predstavlja tehnološki preboj, saj po kakovosti in naravnosti izgovarjave izrazito prekaša predhodne sintetizatorje.

Dve srebrni priznanji sta pripadli Iskratelu, in sicer za simulacijo blokade SFP modula na i2c vodilu in za rešitev za kompaktno platformo Iskratel Universal Communications. Tretje srebrno priznanje pa je šlo v roke M Sori za leseno okno Wintherwax, ki predstavlja globalno inovacijo, njegov razvoj pa je bil podprt s strani evropske komisije.

Bronasta priznanja so si prislužili Lotrič certificiranje za vertikalno-informacijsko trženje storitev, Lotrič meroslovje za merilnik dolžine žic in kablov ter Iskratel za procesno-produktno inovacijo Innbox Configuration file utility, ki lahko manjšim telekomunikacijskim operaterjem enakovredno nadomešča drage in zapletene sisteme za upravljanje telekomunikacijske opreme, ki se nahaja pri končnem kupcu.

Več iz rubrike