Mundial: Hrvaška zmaga kot jabolko spora med Rusijo in ZDA

Ameriški veleposlanik na Hrvaškem je javno napovedal, da bo navijal za Hrvaško na četrtfinalni sobotni tekmi proti gostiteljici Rusiji na svetovnem nogometnem prvenstvu. Iz ruskega veleposlaništva v Zagrebu so se odzvali z vprašanjem, ali bodo ZDA pomagale tudi pri reševanju koncerna Agrokor.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Robert Kohorst je bil med prvimi tujimi diplomati v Zagrebu, ki so čestitali Hrvaški po nedeljski nogometni zmagi nad Dansko na svetovnem nogometnem prvenstvu. Na svojem uradnem veleposlaniškem tviter računu je objavil zastavi Hrvaške in Rusije z besedilom, da ni težko ugotoviti, za koga navija.

Ni bilo potrebno dolgo čakati na odgovor na uradnem Facebook profilu ruskega veleposlaništva v Zagrebu, ko so ob posnetku zaslona s Kohorstovim tvitom vprašali, ali bodo ZDA morda še plačale terminal za utekočinjeni plin na otoku Krku, pomagale Agrokorju ali ukinile vizume za hrvaške državljane.

Oba veleposlanika sta bila v sporu že prej glede reševanja največje hrvaške družbe Agrokor.

Kohorst je pozval, da se treba izogniti negativnim scenarijem pri dogovoru o poravnavi v Agrokorju. Ocenil je, da nobena skupina upnikov koncerna ne bi smela imeti več kot desetodstotnega deleža v družbi.

Azimov pa je odgovoril, da on ne bi smel deliti nasvetov o koncernu. Sporočilo je označil kot poskus pritiska in vmešavanja v dogovor o poravnavi. Pozval je ameriške banke, naj rešijo Agrokor ter poudaril, da tega ne počnejo, medtem ko sta mu največji upnici Agrokorja, ruski banki Sberbank in VTB, pripravljeni pomagati.

Kohorstu je očital, da je poslovnež in ne profesionalni diplomat.

Več iz rubrike